Voelen als een ijsbeer

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een grote schaal, water, ijsklontjes, latex handschoenen, plantaardig vet (bijvoorbeeld kokosvet en plantaardige margarine) en (plastic) huishoudfolie.

Beschrijving

Vul de schaal met water. Doe de ijsklontjes erbij. Laat de schaal een half uur staan zodat het water koud kan worden. Voel eens met je handen in het water. Brr! Koud hè? Zo houden pooldieren het nooit vol.

Trek nu 1 handschoen aan. Smeer daarna je handschoen goed in met vet. Zorg dat er een goede laag vet op zit. Lukt het niet goed om je handschoen in te vetten? Vraag dan iemand om je te helpen. Als je handschoen helemaal in het vet zit, vraag dan iemand om je hand in te pakken met het huishoudfolie. Stop nu je handschoen in het ijswater.
Is het nog steeds zo koud?

Wist je dat?!
IJsberen en pinguïns komen soms samen voor in een film. In het echt kan dat helemaal niet. Ze wonen namelijk allebei helemaal aan de andere kant van de wereld.

IJsberen leven op de Noordpool en pinguïns op de Zuidpool (en andere plekken op het zuidelijk halfrond, maar dus niet op de Noordpool)

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Als je het koud hebt, is dat niet fijn. Gelukkig zijn er manieren om de kou te overwinnen. Een lekkere warme jas is zo’n manier. Veel oplossingen die bedacht zijn door mensen komen van voorbeelden uit de natuur. Die warme jas beschermt je tegen de kou, net als de vacht van een ijsbeer dat doet. Mensen hebben geleerd dat vet kou tegenhoudt, daarom smeren schaatsers buiten vaak een laag vet op hun gezicht.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De eerste keer voelde het water ijskoud aan. De tweede keer was het helemaal niet zo koud meer. Dat komt door de laag vet die je op je handschoen hebt gesmeerd. Het vet zorgt ervoor dat de kou niet bij je hand komt. Pooldieren hebben ook zo’n laag vet in hun huid zitten. Daardoor hebben ze geen last van de kou.
Teq: Waarom? Daarom