Regenmeter

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een lege plastic fles, een schaar (of mesje), een meetlint, doorzichtig plakband, gekleurd plakband, water, een watervaste stift en wat steentjes.

Beschrijving

Stap 1: vraag een volwassene om je te helpen de lege fles door de helft te knippen of te snijden. Draai de bovenkant van de fles om zodat het op een trechter lijkt. Zet hem in de onderste helft van de fles zonder de dop erop. Plak de 2 helften aan elkaar vast met het doorzichtige plakband. Stap 2: plak met het gekleurde plakband een band op de onderkant van de fles. Plak je meetlint precies boven de gekleurde band. Zorg dat de 0 op het meetlint begint bij de bovenkant van de band. Plak het meetlint recht omhoog vast op de fles. Stap 3: doe de steentjes onderin de fles (niet boven de gekleurde band!). Zo staat je fles stevig en kan hij niet omwaaien als hij buiten in de regen staat. Schenk water op de steentjes. Vul de fles met water precies tot de bovenkant van de gekleurde band. Je regenmeter is klaar! Stap 4: zet je regenmeter buiten. Nu is het wachten tot het gaat regenen. Als het geregend heeft, kun je met het meetlint zien hoeveel millimeter of zelfs centimeter regen er is gevallen.   Wist je dat?! Het regent maar 7% van de tijd in Nederland. 93% van de tijd is het dus droog! Genoeg tijd om lekker buiten te spelen dus!  

Tips & Tricks

Je kunt de watervaste stift gebruiken om een streepje te zetten tot waar de fles gevuld is. Als het de volgende dag weer regent, kun je makkelijk berekenen hoeveel regen er is gevallen. Je kunt nu ook zien hoeveel regen er in een week valt.

Ontwikkeling

Levensecht