Is dit magie?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

boterhamzakje
potlood (met scherpe punt)
water

Beschrijving

Als je een gaatje in een zak water prikt loopt deze natuurlijk langzaam (of heel snel) leeg. Maar wat als je een potlood door een zak water prikt?

Stap 1
Vul het boterhammenzakje met water en knoop het goed dicht.

Stap 2
Houd het boterhamzakje met 1 hand vast aan de bovenkant (waar de knoop zit).

Stap 3
Prik het potlood nu aan de ene kant in het zakje en dan direct aan de andere kant weer eruit (zodat je potlood dwars door het zakje gaat).

Stap 4
Lukt het? Wat gebeurt er denk je als je het potlood weer uit het zakje trekt?

Tips & Tricks

Je kunt natuurlijk ook meerdere potloden in het zakje proberen te prikken!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen worden verrast bij deze activiteit! Dat levert plezier op en maakt dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Ze oefenen hun fijn motoriek en hun ooghand-coördinatie en zijn spelenderwijs bezig met meten en rekenen. Hoeveel water moet er in het zakje? Meer of minder? Waar moet je de gaatjes prikken? Zo oefenen ze spelenderwijs hun ruimtelijk inzicht.
Kinderen leren over verschillende eigenschappen van verschillende materialen, in verschillende omstandigheden. Een gaatje prikken in een zakje gevuld met water gaat anders dan in een leeg zakje.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Zolang je het potlood in het boterhamzakje laat zitten lekt het zakje niet. Best gek want je prikt toch 2 gaatjes in het zakje! Het gaat niet lekken omdat het zakje gemaakt is van plastic. Plastic kan zich namelijk precies om het potlood heen sluiten, daardoor kan het water niet langs het potlood uit het zakje lekken. Het potlood werkt dus eigenlijk als een soort stop net als wanneer je de stop van het bad dichtdraait wanneer je de badkuip vol laat lopen. Als je het potlood weer uit het zakje trekt gaat het natuurlijk wel lekken. Want dan zit er opeens een gat in zonder stop.
Teq: Waarom? Daarom