Groente groeit met water

[Totaal: 1   Gemiddelde:  1/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Kraanwater, een glas (of schaaltje) en groente (paksoi, bleekselderij, bosui, prei of sla).

 

Beschrijving

Uiteraard kun je de groente die je hebt gekozen eerst gebruiken. Snijd hiervoor de steel of wortel van de groente. Het stuk dat je overhoudt en dus niet kan opeten, gebruik je
om de groente opnieuw te laten groeien. Dit doe je door de wortel in een klein glas of
schaaltje water te zetten. Er hoeft maar een kleine laag water in. Net genoeg om de wortel onder water te laten staan. Let erop dat de stelen van de groente niet nat worden. Nu is het vooral een kwestie van geduld. Hoe lang moet je wachten? Lees snel verder.

Paksoi

Na een dag of 2 gaat de paksoi in het midden groeien.
Na een week is je paksoi al een flink stuk groter!

Bleekselderij

Snijd de stengels bleekselderij af tot zo’n 3 tot 4 centimeter vanaf de onderkant. Na een dag of 4 begint de bleekselderij langzaam weer te groeien. Het duurt wel wat langer voor je een hele bleekselderij opnieuw hebt laten groeien.

Bosui

Gebruik het witte bolletje onderaan de ui. Snijd de bosui op zo’n 2 tot 3 centimeter vanaf de witte onderkant af. De bosui groeit snel en je kunt hem zo vaak als je wilt opnieuw laten groeien.

Prei

Snijd de prei af tot zo’n 3 tot 4 centimeter vanaf de onderkant. Na een paar dagen groeit de prei alweer.

Sla

Romanasla werkt het beste. Snijd de blaadjes van de krop af zodat je
alleen de stevige onderkant overhoudt. Na zo’n 3 dagen begint de sla
te groeien. Binnen 2 weken heb je alweer een flinke krop nieuwe sla!

Smakelijk eten!

 

Tips & Tricks

Vergeet niet om het water elke 2 dagen te controleren. De groente ‘drinkt’ het water op dus zorg dat er genoeg water in het glas of schaaltje zit. Let ook op of er niet per ongeluk een stukje groente in het water is gevallen. Dan wordt het water vies en slijmerig. Als dat gebeurt, kun je het beste het water verversen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Als je aan de slag gaat met groente en water haal je de natuur naar binnen. Om voor een plant te zorgen, heb je aandacht, tijd en doorzettingsvermogen nodig. Als je bijvoorbeeld vergeet het water te controleren, redt je plant het niet. Ook leer je verantwoordelijkheid te nemen. Je hebt de belangrijke taak om ergens voor te zorgen. Deze kennis kun je gebruiken voor de verzorging van andere planten of zelfs dieren.