Een wolk in een potje

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een pot met een deksel, een paar ijsblokjes, haarlak en heet/warm water.

Beschrijving

Om een mooie wolk te maken, volg je een aantal simpele stappen.

Stap 1: giet het warme water voor 1/3 in de pot. Wieg het water een beetje heen en weer zodat de randen van de pot warm worden van het water.

Stap 2: leg de deksel o z’n kop de pot. Leg een aantal ijsblokjes op de deksel en wacht 30 seconden.

Stap 3: na 30 tellen til je de deksel snel, maar wel voorzichtig, een stukje van de pot af.
Precies genoeg zodat je wat haarlak naar binnen kan spuiten. Leg daarna de deksel weer terug op de pot (met het ijs er nog op).

Stap 4: kijk goed wat er gebeurt. Zie je de wolk al ontstaan in de pot?

Stap 5: is er een grote, dikke wolk in de pot ontstaan? Haal dan de deksel van de pot af. Als je goed kijkt, zie je de wolk wegvliegen.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Je begint nu te experimenteren met natuur en wetenschap. Net als Leonardo da Vinci en Albert Einstein ook ooit hebben gedaan. Maar ook zoals ze nu bij Checkpoint doen. Spannend hè? Als je experimenteert, ontdek je hoe dingen werken. Ook leer je oplossingen te zoeken door op verschillende manieren te denken. Dit noemen we oplossingsgericht denkvermogen. Altijd handig als je later moeilijke vragen krijgt!

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Een wolk bestaat uit honderdduizenden kleine waterdruppels. Wolken ontstaan doordat water verdampt (watermoleculen). Al die moleculen zweven door de lucht. Wanneer ze koudere lucht tegenkomen, worden het weer kleine waterdruppels. Deze druppels proberen zich vast te maken aan andere deeltjes in de lucht. Als dat de druppels lukt, heb je een hele kleine wolk. Wanneer al deze deeltjes bij elkaar komen, ontstaat er een grotere wolk. Wat hierboven wordt uitgelegd, zie je ook bij je experiment. Het warme water in de pot verdampt en stijgt naar boven. Daar komen de watermoleculen koude lucht tegen door de ijsklontjes. Het verdampte water verandert weer in druppels. Wanneer je haarlak in de pot spuit, kunnen de druppels zich vastmaken aan de haarlak. Al die deeltjes samen vormen de wolk in de pot.
Teq: Waarom? Daarom