Zwemmende spaghetti

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

ongekookte spaghetti

een glas (groot en doorzichtig)

azijn

baking soda (zuiveringszout)

water

Beschrijving

Schenk het glas vol water en voeg hier 2 theelepels baking soda aan toe. Roer het geheel goed door elkaar tot de baking soda volledig is opgelost in het water. Breek nu de rauwe spaghetti in stukjes van ongeveer 3 cm. Laat uw kind de stukjes spaghetti in het glas doen. De stukjes zullen naar de bodem zinken. Bespreek samen wat er gebeurt. Schenk daarna enkele theelepels azijn in het glas en kijk samen wat er gebeurt! Wanneer het weer rustiger wordt in het glas kun je nog wat azijn toevoegen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Wat een wonderlijke activiteit! Kinderen ervaren wanneer je bepaalde materialen mixt, dat er dan iets onverwachts kan gebeuren. Zo leren ze spelenderwijs dat materialen verschillende eigenschappen hebben, die wanneer je ze mixt op elkaar reageren.

Het zijn net scheikundeproefjes. De activiteit stimuleert het creatieve denken van kinderen, want wat gebeurt er als je iets anders in het glas doet?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Als je azijn en baking soda met elkaar mengt, ontstaat er een chemische reactie. Deze chemische reactie heeft het ontstaan van een gas tot gevolg. Dit gas produceert een hoop bellen boven op het mengsel en kleinere belletjes onderin het glas. De kleine belletjes hechten zich aan de stukjes spaghetti en nemen deze mee op hun weg naar boven. Eenmaal boven ontsnapt het belletje uit het glas en laat het de spaghetti los. Daardoor zinkt deze weer naar de bodem van het glas.
Teq: Waarom? Daarom