Waterzuiveringsinstallatie

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

een lege PETfles (plastic limonadefles)
regenwater
watten
schoon grind
fijn en schoon zand
een schaar

 

Beschrijving

Regenwater is soms zo vies dat je er niet doorheen kan kijken. Om het helder te maken, moet je het eerst zuiveren. Dit kun je zelf doen!

Knip met een schaar voorzichtig de PETfles (ongeveer 10 cm van de onderkant) in tweeën. Plaats de bovenkant van de fles zonder dop, op z’n kop terug op de onderkant. De hals van de fles staat nu dus ondersteboven in de losgeknipte onderkant. Bouw nu 3 lagen in de omgekeerde hals van de fles. Begin met de watten, leg hier het fijne zand bovenop en sluit af met het grind. Je waterzuiveringsinstallatie is nu al af! Tijd om te testen.

Schenk voorzichtig wat regenwater boven in de fles (op het grind). Het water zal nu door het grind zakken, langs het zand glijden en vervolgens door de watten heen druppelen. Uiteindelijk zal het ‘schone’ water in de onderkant van de fles terecht komen.

Let op! Je hebt vies water nu schoner gemaakt, maar je kunt het helaas nog niet drinken! Het water dat bij ons uit de kraan komt, is nog vele malen schoner. Daarom kunnen we het kraanwater drinken zonder ziek te worden. Probeer dit niet met het water dat je zelf hebt gezuiverd.

Tips & Tricks

Probeer het ook eens met modderwater, dan is het resultaat helemaal goed zichtbaar.

 

Wist je dat?!

Nederland een van de landen is met het allerschoonste drinkwater ter wereld!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit is het vooral leerzaam om samen over dit proces te praten. Waarom kun je regenwater beter niet drinken? Wat zit er dan in regenwater? En hoe zorgen we hier in Nederland ervoor dat we voldoende drinkwater beschikbaar hebben? Hoe werkt dat in andere landen en welke technieken gebruiken zij om water te zuiveren? Kinderen leren meer over de wereld om hen heen. Ze leren logisch nadenken én ze ervaren dat techniek en wetenschap heel belangrijk zijn en heel dicht bij ons staan. Dat is interessant!

Voor de jongere kinderen is deze activiteit het leukst met modderwater. Het schoner maken van modderwater is dan goed te zien.