Wat staat daar?!

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

afwasmiddel

water

een paar katoenen doekjes

een spiegel

 

Beschrijving

Als je lekker warm doucht, beslaat de douchecabine en de spiegel op de badkamer vaak helemaal. Hoe leuk is het als je een geheime boodschap achterlaat!

Om te schrijven gebruik je meestal inkt. Voor deze geheime boodschap gebruik je onzichtbare inkt, gemaakt van water en vloeibaar afwasmiddel. Pak een bekertje met water en doe hier een paar druppels afwasmiddel in. Roer het goed door elkaar en klaar is je inkt!

Doop je katoenen doekje voorzichtig in de inkt. Schrijf daarna jou geheime boodschap op de badkamerspiegel (je kunt natuurlijk ook wat tekenen in plaats van schrijven). Wanneer de inkt is opgedroogd zie je niets meer op de spiegel. Je boodschap is verdwenen.

Zet de douche maar lekker warm. Houd de deur van de badkamer dicht zodat er goed veel stoom ontstaat. Houd de spiegel in de gaten, zie je al wat gebeuren?

Wist je dat?
Je dit experiment ook op de wand van de douche kunt doen (als deze van glas is). Je moet dan alleen wel een plekje op het glas uitkiezen waar geen water tegen aan spettert.

Tips & Tricks

Een geheime boodschap voor jezelf schrijven is natuurlijk leuk. Maar een geheime boodschap voor iemand anders is nog veel leuker! Schrijf eens een lief berichtje op de spiegel voor de persoon die na jou gaat douchen…

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Eerst zie je niets en door de vorming van stoom wordt de boodschap zichtbaar. Hoe kan dit? Hoe lang zal het te zien zijn? Is het bij de volgende douche beurt ook nog te zien? Door het achterlaten van een geheim bericht voor iemand anders beleven kinderen een gezonde spanning. Lukt het om een geheim te bewaren? En hoe voelt het als je een hele aardige boodschap voor iemand achterlaat?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Als je warm doucht ontstaat er stoom. De stoom hecht zich aan de spiegel en de douchewand waardoor deze beslaan. Maar op de plek waar jij hebt geschreven met afwasmiddel kan de stoom niet blijven zitten. Dit komt door de ingrediënten in het afwasmiddel. De stoom kan daar niet aan vastplakken. Daardoor word jou geheime tekst of tekening opeens heel duidelijk leesbaar!
Teq: Waarom? Daarom