Voetbal school – hoge bal stilleggen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

voetbal
voetbalveldje (of andere plek waar je genoeg ruimte hebt om goed te oefenen)

Beschrijving

Een hoge bal in 1 keer stil leggen met je voet is handig, maar ook heel stoer! Oefen goed met de stappen van deze activiteit en je hebt dit trucje zo onder de knie.

Voor je begint is het slim ervoor te zorgen dat je geconcentreerd bent en weet dat het niet allemaal in 1 keer zal lukken. Ze zeggen niet voor niks altijd ‘oefening baart kunst’. Heb geduld en vertrouw op jezelf, als je veel oefent lukt het vanzelf!
Zorg ook dat je altijd een goede balans houdt en je ogen altijd op de bal gericht houdt.

Oefen eerst op een rustige manier
Stap 1
Ga met beide benen stevig op de grond staan, je voeten mogen een stukje uit elkaar. Pak de bal in je handen, haal een keer diep adem en rol de bal dan langzaam van je knie naar je scheenbeen.
Stap 2
Wanneer de bal bij je scheenbeen is trek je de punt van je schoen (je tenen) vast naar je toe, zodat je voet een soort kommetje vormt.
Stap 3
Trek nu je been een stukje omhoog door je knie te buigen. Houd je voet nog steeds met je tenen naar je toe gebogen. Probeer dit net zo lang tot het je lukt om de bal niet van je been af te laten vallen.

Wanneer bovenstaande lukt is het tijd voor het echte werk
Stap 4
Ga met beide benen stevig op de grond staan, je voeten mogen een stukje uit elkaar. Pak de bal in je handen, haal een keer diep adem en gooi de bal dan zachtjes, recht omhoog.
Stap 5
Trek je knie omhoog en trek je tenen weer naar je lichaam en volg de weg van de bal. Zorg ervoor dat je been en voet onder de bal komt.
Stap 6
Als de bal je voet bijna raakt beweeg je je been langzaam naar beneden. Op deze manier beweegt je voet mee met de val van de bal en kun je hem makkelijker opvangen.
Stap 7
Wanneer de bal van je voet op de grond valt, stop je de bal met je voet door hem stil te leggen met je voet er boven op.

Tips & Tricks

Het trucje gaat iets makkelijker wanneer je de bal een beetje naar je toe draait als je hem omhoog gooit.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Om deze activiteit goed onder de knie te krijgen moet je veel oefenen.
Dat vraagt zowel incasseringsvermogen als doorzettingsvermogen van kinderen. Doordat kinderen blijven oefenen zal het effect op hen des te groter zijn als het lukt. Dit is een grote boost voor het zelfvertrouwen van kinderen. In de begeleiding is het echter belangrijk om niet teveel te focussen op het doel maar op de weg ernaar toe! Zo leer je kinderen spelenderwijs dat het niet altijd makkelijk is om je doel te bereiken, maar dat je ook kleine stapjes bereikt en dat je als je doorzet wel je uiteindelijke doel kan bereiken.