Vliegtuiglanceerkatapult

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Interactie
Legenda

Wat is er nodig?

een stoel met 4 poten
een groot elastiek
papier (voor je vliegtuigje)
plakband
een paperclip

Beschrijving

Een zelfgemaakt vliegtuigje door de lucht gooien is altijd leuk. Maar misschien nog wel leuker is het om dat vliegtuigje af te vuren met een katapultconstructie. Lees snel verder hoe je dit makkelijk kunt maken!

Hoe je een vliegtuigje kan vouwen, vind je onderaan op de website. Vouw een mooi vliegtuigje. Plak plakband op de voorkant van je vliegtuig, zodat de punt stevig genoeg is om de paperclip te houden.

Als je vliegtuig af is, kun je de katapult gaan bouwen. Hiervoor heb je een stoel nodig. Zet de stoel op z’n kop op de grond (met de poten in de lucht). Ga aan de kant van de leuning staan en span het elastiek tussen de 2 poten die het meest omhoog wijzen.

Buig de paperclip open zodat er een haak ontstaat. Plak de paperclip aan de voorkant van het vliegtuigje zoals op het plaatje. Klik de haak van de paperclip aan het elastiek en trek het vliegtuig langzaam en voorzichtig naar achter (richting de stoelleuning). Als er genoeg spanning op het elastiek staat, kun je het vliegtuig loslaten en lanceren.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit vraagt van kinderen om planmatig te werken. Eerst moet het vliegtuigje op een bepaalde manier gevouwen worden om de werking ervan te waarborgen. Planmatig werken en dus stap voor stap bekijken wat de bedoeling is en dit uitvoeren is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren. Het helpt je bijvoorbeeld bij het leren op school, denk aan een rekenles.

De katapult moet goed in elkaar zitten. Alleen dan zal hij goed werken. Als hij af is, gaat het om plezier. Vliegen maar! Als meerdere kinderen dit samen spelen kunnen ze extra worden uitgedaagd door te bekijken welk vliegtuig het verst komt.