Vliegen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Wat is er nodig?

touw
wc rol
karton
schaar
lijm

Beschrijving

Met 1 simpele beweging vliegt het vliegtuigje van voor naar achter en weer terug. Samenwerken is wel heel belangrijk anders staat het vliegtuig stil.

Voordat je het vliegtuig kunt laten vliegen moet je natuurlijk eerst een vliegtuig maken. Dit kan op heel veel manieren. Wat belangrijk is, is dat het vliegtuigje een “open buik” heeft, zodat het touw er makkelijk in 1 rechte lijn door heen kan. Dit kan bijvoorbeeld door een wc-rolletje te gebruiken. Daarna kun je het vliegtuig zo mooi en bijzonder maken als je zelf wilt. Wij hebben ervoor gekozen om de wc-rol te schilderen en er met karton vleugels en een staart aan te maken.

Als je vliegtuig helemaal af is, zoals jij hem wilt kun je de baan maken waar het vliegtuig straks overheen kan vliegen. Doe dit door 2 stukken touw af te knippen die precies even lang zijn. Zorg wel dat het touw lang genoeg is, ongeveer 2 meter werkt het beste.

Ga nu met z’n tweeën tegen over elkaar staan. Houdt allebei de uiteinde van de 2 touwtjes vast. Het ene touw in je rechter hand, het andere touw in je linkerhand. Doe de 2 touwtjes vanaf 1 kant door de buik van het vliegtuigje zodat deze aan het touw hangt. Je kunt het vliegtuigje laten bewegen door om de beurt de 2 touwtjes uit elkaar te trekken.

Houd allebei je handen bij elkaar en vraag je vriendje of vriendinnetje dit ook te doen. Een van jullie mag beginnen. Trek de touwtjes uit elkaar door de handen uit elkaar te trekken. Het vliegtuig beweegt nu naar de kant waar de touwtjes nog bij elkaar zitten. Daarna kun je omwisselen. Breng je handen weer bij elkaar en laat nu de ander de touwtjes uit elkaar trekken.

 

Tips & Tricks

Probeer de afstand van het touw eens groter of juist kleiner te maken en kijk dan wat er gebeurt. Je kunt ook het touw een beetje van hoog naar laag houden…

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Allebei de kinderen moeten dezelfde handeling uitvoeren maar dan niet tegelijk. Ze moeten elkaar en het vliegtuigje in de gaten houden om te weten welke handeling uitgevoerd moet worden.  Wie begint er? Wat gebeurt er als het vliegtuigje stopt? Kinderen oefenen zo spelenderwijs met samenwerken. Ze ervaren dat samenwerken beter gaat als je afspraken maakt, goed naar elkaar kijkt en luistert. Bovendien levert  samenwerken veel plezier op!

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Wanneer de twee touwtjes bij tegen elkaar aan zitten (je handen bij elkaar zijn) gebeurt er niks met het vliegtuig. Het hangt gewoon aan het touw. Maar wanneer je de twee touwtjes uit elkaar trekt wordt het vliegtuig vooruit geduwd. Dit komt omdat het touw uit elkaar wil maar het vliegtuig (wc-rol) de touwtjes bij elkaar houdt. De touwtjes kunnen niet verder uit elkaar omdat de wc-rol niet breder is. Het touw aan de voorkant van het vliegtuig zit nog wel bij elkaar, dus duwen de touwtjes het vliegtuig die kant op.  
Teq: Waarom? Daarom