Supersnelle knikkerbaan

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Duplo blokken (LEGO kan ook, maar Duplo gaat sneller)
buisisolatiemateriaal of poolnoodles (die hol zijn van binnen)*
een knikker
een schaar

Als je geen buisisolatiemateriaal of poolnoodles hebt kun je ook gewoon lege wc of keukenrolletjes gebruiken. Deze zijn alleen wat minder lang.

 

Beschrijving

Knip het buisisolatiemateriaal met een schaar voorzichtig door de helft (open). Omdat de binnenkant hol is vormt het materiaal een super goede route voor je knikker. De knikker kan er precies overheen rollen.

Gebruik de Duplo om standaards te maken voor je buisisolatiemateriaal. Bouw de bovenkant van je standaard zo dat het isolatiemateriaal er stevig tussen ligt.

Begin met een makkelijk traject waarbij je bijvoorbeeld 3 standaards bouwt waar je twee stukken isolatiemateriaal tussen legt. Probeer je knikkerbaan dan eens uit. Als het goed gaat kun je de baan natuurlijk nog veel verder uitbreiden!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen kunnen hun creativiteit goed kwijt in deze activiteit. Welke levensechte materialen kun je nog meer gebruiken bij de knikkerbaan? De knikkerbaan aan een aantal eisen voldoen. Bijvoorbeeld: de toren moet een goede fundering hebben, de torens kunnen niet teveel in hoogte verschillen omdat de knikkers dan te snel zou gaan, de torens kunnen ook niet gelijk zijn omdat de knikker dan niet zou gaan rollen. Spelenderwijs oefenen kinderen zo met hoog en laag, snel en langzaam en ervaren ze de verschillende mogelijkheden van de materialen. Samen kun je een uitdagende route voor de knikkers bedenken en oplossingen bedenken hoe het bouwwerk zo stevig mogelijk wordt. Zo ervaren kinderen ook dat je van elkaar kunt leren en samen plezier kunt hebben.