Supercool sjoelen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

kartonnen dozen

autootjes

een stift

schaar of mesje

 

Beschrijving

Spelen met auto’s en spelletjes doen, een hoop kinderen vinden het leuk. Gelukkig hebben wij de ultieme combinatie gevonden van deze twee activiteiten!! Sjoelen met autootjes!

Voordat kinderen aan de slag kunnen met het auto-sjoel-spel, moet het eerst gebouwd worden. Gebruik hiervoor een aantal kartonnen dozen (bijvoorbeeld schoenendozen of dozen die je kunt gebruiken bij de supermarkt). Het is de bedoeling dat de dozen  aan 1 kant open zijn. Zet de dozen neer met de open kant naar beneden. Vervolgens moeten er sjoelgaten in de doos worden gemaakt. Kies 1 kant van de doos (de langste kant) en knip of snij hier gaten in die groot genoeg zijn voor de auto’s om doorheen te rijden. Afhankelijk van de grootte van de doos, kun je waarschijnlijk 2 of 3 gaten per doos maken. Aan 2 dozen (of 4 sjoelgaten) heb je al genoeg. Zet de dozen met de achterkant tegen de muur naast elkaar, zodat de sjoelgaten naar voren wijzen. Schrijf nu met een stift boven het sjoelgat het aantal punten. Je mag zelf verzinnen hoeveel punten je elk sjoelgat wilt geven. De sjoelbak is af! Je kunt eventueel nog een startlijn op de grond maken met (schilders)tape.

Het spel kan beginnen! Geef je kind een aantal autootjes en leg hem of haar de bedoeling van het spel uit. Lukt het hem of haar om de autootjes in de sjoelbak te rijden?!

Tips & Tricks

Voor jonge kinderen draagt een goed verhaal enorm bij aan de beleving van het spel. Vertel bijvoorbeeld dat hij of zij parkeerwachter mag zijn en het zijn of haar taak is om alle auto’s zo snel mogelijk te parkeren in de parkeergarage.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het bouwen van het auto-sjoel-spel is al een activiteit op zichzelf. Samen op zoek gaan naar dozen, plaatjes maken met de verschillenden cijfers. Kortom … aan de slag met kosteloos materiaal. De oog-hand coördinatie wordt gestimuleerd doordat kinderen de auto in een bepaalde opening moeten zien te krijgen. De jongere kinderen kun je begeleiden bij het rijden van de auto in de dozen. Terwijl je met de oudere kinderen al aan de slag kunt met de regels van het spel. Worden er teams gevormd? En hoeveel auto’s heeft iedereen? Door gebruik te maken van  een puntentelling. kan er ook een wedstrijd van gemaakt worden. Zo leren kinderen spelenderwijs omgaan met winst en verlies. En ben je ook nog eens bezig met cijfers en rekenen.