Sterke spaghetti

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

1 pak ongekookte spaghetti

2 blokken piepschuim

een aantal houten blokken

een paar boeken

 

Beschrijving

Ongekookte spaghetti breekt vaak zelfs al in de verpakking. Hoe gek het ook klinkt, spaghetti kan ook heel sterk zijn. Ontdek met deze activiteit hoe het werkt!

Stap 1
Laten we eerst eens ontdekken hoe sterk spaghetti is als we het rechtop in het piepschuim prikken. Lukt dat? Of breekt het al als je het erin prikt? En als het is gelukt, hoeveel gewicht kan de spaghetti dan dragen? Probeer met je vinger op het andere uiteinde van de spaghetti te drukken. Lukt dat?

Stap 2
Misschien zijn meerdere spaghetti steeltjes sterker dan 1? Prik een aantal spaghetti steeltjes in het piepschuim (een stuk of 20 ofzo). Zouden de steeltjes samen een boek kunnen tillen? (probeer het eens uit door er een boek op te leggen)

Stap 3
Misschien is 20 niet genoeg? Wat als je er nog veel meer gebruikt? Probeer het eens met 200 steeltjes (ongeveer). Kunnen ze dan wel een boek tillen?

Stap 4
En wat nou als je er ongeveer 200 in het piepschuim prikt en dan aan de bovenkant het andere stuk piepschuim er in prikt. Misschien is het dan wat makkelijker om een boek erop te leggen? Of meerdere boeken?

Stap 5
Zou spaghetti net zo sterk kunnen zijn als je het neerlegt? Bouw met een paar houten blokken een rivierbedding. Zorg dat de afstand tussen de blokken niet groter is dan de lengte van de spaghetti steeltjes. Bouw nu met de spaghetti een brug tussen de twee blokken. Hoeveel spaghetti steeltjes ga je gebruiken?

Als je brug af is kun je hem gaan testen. Stapel een blok op de spaghetti brug. (leg op de rivierbedding blokken ook weer extra blokken zodat ze de spaghetti steeltjes tegen kunnen houden).

Hoe sterk is de spaghetti nu?

Stap 6
Kun je nog andere constructies bedenken die je met spaghetti kunt bouwen?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Spelenderwijs oefenen kinderen bij deze activiteit met meten en wegen (hoeveel spaghetti heb ik nodig? Meer of minder?). Wat is te zwaar? En wat lukt wel zonder dat het instort? Omdat ze van tevoren niet verwachten dat het gaat lukken zullen ze verrast zijn als blijkt dat het toch lukt. Dat levert plezier op en prikkelt de nieuwsgierigheid.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Meerdere spaghetti steeltjes zijn sterker dan 1 enkele. Klinkt best logisch toch? Tenslotte zijn wij samen ook sterker dan alleen. Niet gek dus dat 200 spaghetti steeltjes makkelijker een boek kunnen dragen dan 1 0f 20 steeltjes. Bij de brug gebruik je niet alleen veel steeltjes, je legt ze ook nog eens dicht tegen elkaar aan. Hierdoor worden ze sterker, het lijkt net of ze samen 1 dikke spaghetti steel vormen. Bij ons werkt het niet anders. Vraag maar eens iemand om jou om te duwen. Als ze je een flinke zet geven moet je waarschijnlijk wel een stap zetten om je evenwicht te bewaren. Maar als je met 5 vriendjes tegen elkaar aan gaat staan en iemand geeft jou een duw, dan hoeft je helemaal niet bij te stappen. Met z'n 5en sta je veel sterker.  
Teq: Waarom? Daarom