Spinnen in een web

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een mandje
touw
spinnen (of andere materialen)
barbecue tang

Beschrijving

Hoe handig ben jij?
Met deze activiteit train je je fijne motoriek, superhandig maar vooral heel leuk!

Span een mooi spinnenweb tussen de randen van het mandje. Dit kan willekeurig gebeuren. Plaats vervolgens de speelgoedspinnen onder in het mandje. De uitdaging voor de kinderen is om de spinnen uit het spinnenweb te halen met een barbecue tang.

Verdieping:
0-4 jaar: de hoeveelheid touw die je gebruikt bepaalt de moeilijkheidsgraad van de activiteit. Voor jongere kinderen kun je minder touw gebruiken en voorwerpen die eenvoudiger zijn om te pakken.

4-7 jaar: maak de uitdaging wat groter door bijvoorbeeld sushi stokjes te gebruiken bij het pakken van de voorwerpen. Maar ook de voorwerpen die gepakt moeten worden kunnen moeilijker gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een knikker of een sleutel.

8-12 jaar: voor de oudste kinderen kun je er een wedstrijd element aan koppelen. Ook is het leuk om belletjes aan het touw vast te maken. als het belletje rinkelt omdat het touw beweegt is de speler af.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit vraagt om ruimtelijk inzicht. Kinderen moeten nadenken over de beste manier om de spinnen te pakken. Dat is een uitdaging! Kinderen oefenen hun fijne motoriek en hun ooghand- coördinatie. Wanneer je merkt dat het te eenvoudig is, kun je deze activiteit eenvoudig iets moeilijker maken. Zo ervaren kinderen dat een stapje moeilijker ze (soms met wat hulp) toch lukt! En zo spelenderwijs te leren.