Speurtocht technieken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

potlood
gum
papier
schrijfblok of hard karton om op te schrijven onderweg

Beschrijving

Altijd al zelf eens een speurtocht willen uitzetten voor je vrienden? Met deze tochttechniek kan het!

Bedenk van tevoren waar je de speurtocht wilt starten en eindigen. Soms eindig je op dezelfde plek als waar je begint. Zoals je huis. Of misschien eindigt de speurtocht wel in de speeltuin waar je samen nog kan spelen.

Zorg dat je een stevig schrijfblok hebt of een dik karton waar je blaadjes op liggen (eventueel met een postelastiek eromheen zodat de wind je blaadjes niet wegblaast).

Kruispunten speurtocht
Teken op het eerste vel papier het kruispunt waar je vertrekt, alsof je er van bovenaf op kijkt. Teken een bolletje op het punt waar je staat en een pijl in de richting waar je naartoe gaat lopen. Vervolgens doe je dit bij elk kruispunt dat je tegenkomt. Gebruik hiervoor steeds een nieuw vel papier. Zo word het een soort boekje met elke stap van de route op een nieuwe pagina. Je hoeft dus niet heel klein te tekenen. Vergeet niet een nummer bij elk kruispunt te schrijven, zodat je de volgorde nog weet.
Makkelijk
Als je het wat makkelijker wilt maken voor de mensen die de speurtocht gaan lopen kun je extra herkenningspunten tekenen bij je kruispunten. Als je bijvoorbeeld een kerk tegenkomt of als je langs water loopt dan kun je dat ook op het papier tekenen.
Moeilijk
Als je het moeilijker wilt maken kan je de kruispunten (en dus de wegen) weglaten en alleen een bolletje en een pijltje tekenen. Als je op het eindpunt van jouw speurtocht bent, kan je beslissen of je de gemaakte speurtocht meteen geeft of deze eerst nog netjes natekent.

Fotospeurtocht
Je kunt ook een tocht maken door op elk kruispunt een foto te maken. De foto moet dan duidelijk aangeven welke kant de route op gaat. Dit kun je doen door alleen de straat de fotograferen waar je in moet lopen of door pijlen op de weg te zetten voor je fotografeert. Let wel op dat je bij elk kruispunt dat je tegenkomt een foto maakt anders verdwalen mensen. Als je het wat makkelijker wilt maken, neem dan een vriendje mee. Hij of zij kan op de foto gaan staan en te wijzen naar de richting waar je naar toe moet lopen. Misschien krijg je je vriendje wel zo gek om bijvoorbeeld een piratenpak aan te doen, dan wijst de piraat de weg naar de schat.

Combinatiespeurtocht
Wat dubbel leuk is om de tochttechnieken te combineren en van alles een stukje te doen. Het is dan niet handig dit af te wisselen per kruispunt maar om dit bijvoorbeeld elke tien kruispunten om te wisselen.

Wist je dat?!
Het leuk is wanneer je voor onderweg vragen en opdrachten bedenkt. Misschien kunnen ze wel een prijs winnen aan het eind van de speurtocht (je kan een leuke medaille maken van aluminiumfolie en karton)

Tips & Tricks

– Zet je gps van je mobiel aan om af en toe te kijken hoeveel je al hebt gelopen, waar je bent en hoe lang je onderweg bent.
– Je kan ook een thema verbinden aan je speurtocht. Bijvoorbeeld een piratenspeurtocht of een kerstspeurtocht waar onderweg kerstbomen in de ramen geteld kunnen worden of waar vragen in voorkomen die met Kerst te maken hebben zoals “teken een kerstster” of “zing een kerstliedje zo hard als je kan”.
– Als je vriendjes en jij internet op de telefoon hebben kan je de fotospeurtocht ook op bijvoorbeeld WhatsApp doen. Op deze manier kunnen ze je snel volgen terwijl jij de speurtocht uitzet.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit oefenen kinderen hun ruimtelijk inzicht. Spelenderwijs zijn ze bezig met meten, rekenen en tellen. Daarnaast wordt ook je creatief denken geprikkeld, kinderen ervaren letterlijk dat er meerdere wegen zijn die naar het eindpunt leiden. Aan hen zelf de taak om de meest verrassende route te zoeken voor hun vrienden.
Als dat lukt ervaren ze dat je samen veel plezier kunt hebben (in de voorbereiding, tijdens de speurtocht en achteraf!) en dat je trots kunt zijn op jezelf als het is gelukt. Het is plezierig als je gewaardeerd wordt!
Een speurtocht in de buitenlucht levert ook nog eens frisse lucht, beweging én nieuw ontdekte straten of speeltuinen op.