Speksteen bewerken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

1 of meerdere stukken speksteen
een grove vijl
een fijne vijl
grof (watervast) schuurpapier
fijn (watervast) schuurpapier

Beschrijving

Speksteen is een zachte steensoort in verschillende kleuren. Doordat het zachter is dan veel andere steensoorten is het makkelijk te bewerken.

Werken met speksteen gaat in verschillende stappen. Volg onderstaande stappen om je eigen kunstwerk te maken.

Stap 1: de voorbereiding
Bedenk eerst wat je wilt maken. Wil je iets kleins maken zoals een hangertje voor een ketting? Of wil je een groter kunstwerk maken? Denk dan na over de vorm. Bijvoorbeeld een hartje, haaientand, driehoekje of maak je een fantasievorm? Weet je wat je wilt maken? Pak dan een stuk speksteen om jouw kunstwerk mee te maken.

Stap 2: bewerken van speksteen met een vijl
Je zorgt met een vijl dat je een grove versie maakt van wat je uiteindelijk wilt maken. Kijk goed naar je steen en draai hem af en toe om. Werk eerst met een grove vijl en daarna met een fijne vijl.

Stap 3: schuren en polijsten van speksteen
Heeft de speksteen ongeveer de vorm die je had bedacht? Dan wordt het tijd voor de details. Je gebruikt grof, watervast schuurpapier. Hiermee kun je veel fijnere details maken dan met een vijl. Werk met het schuurpapier de hele steen rond en maak hem mooi glad. Houd de steen tussendoor eens onder de kraan of dompel hem in een bakje met water. Zo kun je de kleuren mooi zien! Zorg er met schuurpapier voor dat alle krassen verdwijnen.

Ben je tevreden met de vorm en zitten er geen krassen meer op de steen? Dan ga je verder met fijn, watervast schuurpapier. De steen moet nu helemaal glad worden! Ook nu houd je de steen af en toe onder de kraan of dompel je hem in een bakje water. Zo wordt je steen nog mooier en gaat hij helemaal glanzen als je goed schuurt.

Stap 4: polijsten van de speksteen met olie
Ben je tevreden over de vorm en is je steen helemaal glad? Droog hem dan af met een handdoek. Nu kun je hem verder polijsten met een beetje slaolie. Doe een paar druppels op de steen en wrijf het met een (oude) doek goed in. Dit kun je eventueel een paar keer herhalen. Glanst je steen mooi? Dan is je kunstwerk klaar!

 

Tips & Tricks

Het werken met speksteen is erg leuk maar geeft wel veel stof! Het is daarom handig om de activiteit buiten te doen. Kan dit niet? Zorg dan dat je een ruimte kiest zonder elektrische apparaten. Je kunt het steenstof gemakkelijk verwijderen met een borstel en een vochtige doek. Laat kinderen niet in een kleine ruimte met speksteen werken. Bereid kinderen voor op de mogelijkheid dat speksteen kan breken. Bespreek deze mogelijkheid om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ervaren dat speksteen anders voelt dan andere hardere steensoorten. Speksteen is er in vele soorten, maar de zachte soorten zijn heel geschikt voor kinderen om vormen en beelden van te maken. Het bewerken is goed voor de motoriek. Zelf iets tastbaars creëren is goed voor de creatieve ontwikkeling en prikkelt de fantasie. Als het kunstwerk klaar is, kunnen kinderen trots zijn op hun resultaat. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.