Skelet bladeren

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

wasachtige bladeren
grote pan
water
super soda
metalen tang
vergiet
bleekmiddel
ondiepe schaal
droogrekje

Beschrijving

De hoeveelheid water en bleekmiddel die je nodig hebt voor jouw bladeren is afhankelijk van de grootte en dikte van de bladeren. Over het algemeen kun je het beste 6 kopjes water op 1 kopje bleekmiddel gebruiken. Heb je hele grote, dikke bladeren, gebruik dan het dubbele.

Stap 1
Mix het water en de soda in een pan en breng dit aan de kook (doe dit in een ruimte waar genoeg frisse lucht is, dus bijvoorbeeld met een raam open).

Stap 2
Als je water-soda mengsel kookt, zet je het vuur laag en kun je de bladeren toevoegen. Laat de bladeren 2 tot 3 uur lang sudderen in de pan.

Stap 3
Na 2-3 uur kun je de pan met bladeren afgieten. Gebruik hiervoor de vergiet. Spoel de bladeren daarna goed af met koud water. (wel voorzichtig natuurlijk!)

Stap 4
Spoel de pan goed om. Vul de pan daarna op nieuw maar nu met een heel klein laagje water, net genoeg om de bladeren onder te kunnen dompelen. Giet er ook een half kopje bleekmiddel bij. Leg de bladeren voorzichtig in het mengsel en laat het 20-30 minuten intrekken.

Stap 5
Pak de bladeren nu 1 voor 1 uit het mengsel en leg ze plat op je hand. Houdt het blad en je hand onder de koude kraan. Je zult zien dat de huid van het blad nu van het blad afspoelt en je alleen nog het skelet van de bladeren overhoudt!

Stap 6
Leg de bladeren nu op het droogrekje zodat ze goed kunnen opdrogen.

Je skeletbladeren zijn nu af! Je zou ze op een gekleurd papier kunnen plakken of in een foto lijstje stoppen. Als je een ander gaaf idee hebt kan dat natuurlijk ook! Deel in je reactie wat jij met de bladeren hebt gedaan. 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen zijn verrast! Het resultaat bij deze activiteit is verrassend, dat maakt dat de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Hoe werkt dit? En hoe ziet zo’n skelet van bladeren er precies uit? Zijn er verschillen in het skelet bij verschillende soorten bladeren?
Kinderen leren over verschillende eigenschappen van verschillende materialen. Door hierbij uitleg te geven over de verschillende stappen in de activiteit leren kinderen nadenken over wat ze doen (wist jij dat bladeren een skelet hebben?), maken ze kennis met ‘lastige’ begrippen en leren ze spelenderwijs de betekenis van deze begrippen.
Wanneer je skelet af is, heb je vele mogelijkheden! Dat spreekt de creativiteit van kinderen aan.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
De soda maakt het blad zacht, vervolgens trekt het bleekmiddel zoveel mogelijk kleur uit de bladeren. Onder de kraan komt de laatste huid van de bladeren af zodat je alleen het skelet nog over houdt.
Teq: Waarom? Daarom