Scubaduiker in een fles

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

lege plastic fles (met dop) van minimaal 1 litermaatpipetmoer (met 6 kanten, grootte afhankelijk van je maatpipet)schaarbeker/glaswater

Beschrijving

Als je in de fles knijpt, duikt de scubaduiker naar de bodem van de fles, maar als je weer los laat zal hij langzaam omhoog zwemmen.

Stap 1
Knip het lange, dunne eind van je pipet af (houd ongeveer 2 cm vanaf de dikke kant over)

Stap 2
Plaats de moer over het overgebleven stuk van je pipet. Als je moer nog erg los zit kun je deze vastzetten met wat tape.

Stap 3
Vul de plasticfles helemaal tot aan de top met water.

Stap 4
Voor je de duiker (de pipet met de moer) in de fles kunt doen moet je eerst het juiste drijfvermogen bepalen. Vul het glas met water en pak je pipet. Plaats het pipet met de dunne kant (en de moer) naar beneden in het glas water. Knijp zachtjes in het pipet zodat er een beetje water in het pipet komt. Laat het pipet dan los. Het is de bedoeling dat je duiker een klein stukje boven water blijft hangen. Als hij zinkt knijp dat wat water uit het pipet, als hij nog heel erg boven het water uitsteekt, doe er dan juist wat water bij

Stap 5
Als je het juiste drijfvermogen voor je duiker hebt bepaald, kun je hem in de fles met water stoppen. Draai daarna de dop stevig op de fles. Als het goed is, blijft je duiker nu drijven in de fles

Stap 6
Knijp nu met twee handen in de zijkant van de fles. Zwemt je duiker naar beneden? Heel goed! Als je de fles weer loslaat, zal hij weer omhoog zwemmen.

Wat als het nog niet lukt?

Als je duiker niet goed naar boven en beneden zwemt is het drijfvermogen van de duiker niet helemaal goed. Haal de duiker weer uit de fles en oefen eerst nog even goed met stap 4 van het stappenplan. Als je duiker niet wil duiken, zit er waarschijnlijk niet genoeg water in je pipet. Als de duiker juist niet meer wil opstijgen, dan zit er waarschijnlijk te veel water in je pipet.

Wist je dat?

Een duikboot ook op deze manier werkt!

Tips & Tricks

Je kunt de duiker ook veranderen in een inktvis! Lees snel verder en ontdek hoe je dat doet!Je hebt hier alleen een plastic handschoen, plakband en een schaar voor nodig. Knip 1 vinger van de handschoen af. Knip van deze vinger ook het puntje af, zodat het een kleine mouw wordt met aan beide kanten een opening. Knip nu met de schaar aan een kant van de opening allemaal strookjes naar boven (ongeveer tot de helft van de mouw). Zodat je allemaal sliertjes krijgt. Plak de mouw nu op je pipet met een beetje plakband. Zorg ervoor dat de losse sliertjes het dunne uiteinde van de pipet bedekken. Stop je inktvis nu weer in de fles!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij dit experiment zullen kinderen eerst op onderzoek uit moeten gaan om het project te laten slagen. Onderzoeken, uitproberen, opnieuw onderzoeken en weer uitproberen. Kinderen ervaren dat ze soms even moeten doorzetten wanneer iets niet direct lukt. Ze oefenen omgaan met ‘problemen’ en leren dat je creatief moet denken om tot een oplossing te komen. Doordat ze dit zelf doen en dus ook uiteindelijk het gewenste resultaat behalen, zijn kinderen trots op zichzelf! Een mooie beloning voor hun eigen inspanning.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
In je pipet zit een beetje lucht. Lucht blijft drijven op water. Wanneer je in de fles knijpt, pers je de lucht die in het pipet zit een beetje samen. Hierdoor is er een beetje meer ruimte voor water in het pipet, waardoor deze zwaarder wordt en zinkt. Als je de fles loslaat, kan de samengeknepen lucht weer uit elkaar. Daardoor is er geen plek meer voor extra water en zal de duiker weer stijgen.
Teq: Waarom? Daarom