Regenboog in glas

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

een grote glazen pot (met deksel)
honing
lichte glucosestroop
afwasmiddel (blauw of groen)
olijfolie
ontsmettingsalcohol
water
voedingskleurstof
een pipet

Beschrijving

Vind jij een regenboog ook zo mooi?! Met deze activiteit kun je een eigen regenboog maken in een pot. Dan kun je altijd genieten van een mooie regenboog!

Je kunt een regenboog maken in de glazen pot door laagjes op elkaar te stapelen. Het is belangrijk dat je bij het inschenken van de verschillende stoffen niet de zijkanten van de pot raakt. Schenk dus altijd goed in het midden. Begin met een laag van ongeveer 2 centimeter honing. Schenk hier vervolgens voorzichtig een laag van 2 centimeter glucosestroop bovenop. (Je kunt de stroop kleuren met voedingskleurstof.) Bouw de regenboog verder door een laag afwasmiddel toe te voegen aan de pot. De volgende laag is gemaakt van kraanwater. Deze kun je blauw kleuren met kleurstof. De 5e laag van de regenboog maak je met olijfolie. Dit mag een dikke laag zijn (dikker dan de vorige lagen).

Voor je de laatste laag kunt toevoegen, moet je deze eerst kleuren. Kleur de ontsmettingsalcohol met rode voedingskleurstof voor een supermooie regenboog. Maar pas op! Anders dan alle andere laagjes, kun je de laatste laag niet zomaar in het midden van de glazen pot gieten. Hiervoor heb je de pipet nodig. Vul de pipet met rood gekleurde ontsmettingsalcohol en druppel de vloeistof voorzichtig langs de rand van de glazen pot bovenop de olielaag.

Je regenboog is nu klaar! Als je hem voorzichtig tegen het licht in houdt, komen de kleuren nog mooier uit!

Wist je dat?!
Er wordt vaak gedacht dat een regenboog een halve cirkel is, maar dit is helemaal niet waar. Vanaf de grond zien we maar een halve cirkel maar de regenboog is helemaal rond. Vanuit een vliegtuig kun je de regenboog zien als een hele cirkel.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen krijgen door deze activiteit inzichten in de unieke eigenschappen van verschillende materialen. Welke materialen zijn zwaarder of lichter dan anderen? Bij deze activiteit is het belangrijk om heel nauwkeurig de beschrijving te lezen en deze goed te volgen. Als je dit goed doet, lukt het om het effect van een regenboog te krijgen. Daarna kunnen kinderen ook op andere manieren uitgedaagd worden. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je een van de ingrediënten omwisselt? Of wat gebeurt er als de pot geschud wordt?