Rechtdoor of zigzag

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

verschillende rolletjes gekleurd tape

een stuk (vlakke) grond

 

Beschrijving

Dreumesen, peuters en kleuters hebben de techniek van het lopen nog niet volledig geautomatiseerd. Deze activiteit helpt ze om het lopen beter onder de knie te krijgen.

Verzamel verschillende kleuren tape en kies een ondergrond waar de tape gemakkelijk op blijft zitten en uw kind goed overheen kan lopen (voor de jongste kinderen een vlakke ondergrond maar voor oudere kinderen kan het extra leuk/moeilijk worden gemaakt door een ongelijke  ondergrond te kiezen).

Teken met de tape lijnen van ongeveer 3 meter op de ondergrond. Bijvoorbeeld een rechte lijn, een wiebellijn met bochten en een lijn met scherpe hoeken. Zorg dat de lijnen ver genoeg uit elkaar liggen en elkaar dus niet raken. Daag je kind nu uit een kleur te kiezen en over deze lijn naar de overkant te lopen. Oefen samen alle lijnen.

Gaat dit goed? Dan kun je het spel moeilijker maken. Trek een nieuw parcours op de grond, dit maal met de verschillende lijnen/kleuren door elkaar. De lijnen kruisen elkaar nu soms, dit maakt het voor je zoon of dochter extra moeilijk omdat hij of zij nu op de juiste lijn moet blijven bij een kruising.

Bij de kleuters kun je er ook voor kiezen geen lijn aan 1 stuk te trekken maar korte stukjes die iets van elkaar af liggen. Zo moeten ze kleine of misschien zelfs wel grote stappen zetten van de ene naar de andere lijn.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit oefenen kinderen verschillende vaardigheden. Spelenderwijs leren ze over de verschillende kleuren. Maar de oefening van de grove motoriek staat centraal.

Om je looptechniek beter onder de knie te krijgen is oefening vereist. Leren lopen gaat van stapjes aan de hand(en) of langs de tafel tot zelfstandig los kunnen lopen. En eerst een beetje wankel, maar evenwicht ontwikkelt snel en als peuters ongeveer 4 jaar oud zijn kunnen ze aardig hun evenwicht bewaren. Ze leren eerst op hun tenen staan en vervolgens ook op hun tenen lopen.

Dat vraagt allemaal iets van je motoriek en van je evenwicht. En oefening baart kunst!

Zorg voor voldoende ruimte en laat kinderen bij een gladde vloer op blote voeten of sloffen of sokken met antislipnoppen lopen.

Als het voor de allerjongste kinderen nog wat lastig is om de opdracht te begrijpen, kun je ze helpen door het voor te doen of door het met een ander kind samen te laten doen. En positieve aandacht als ze de eindstreep behalen is een mooie beloning op zich!