Plattegrond of puzzel?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een groot vel papier

speelgoed van je kind

 

Beschrijving

Puzzelen is leuk en leerzaam. Maar hiervoor heb je niet altijd een mooie puzzel uit de winkel nodig. Maak er bijvoorbeeld zelf één! Dan kun je hem zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt.

Maak eerst de puzzelplaat. Doe dit door op een groot vel papier de omtrekken van het speelgoed en andere voorwerpen te maken. Kies verschillende materialen (vormen). Als je genoeg voorwerpen op de puzzelplaat hebt staan is het tijd om te puzzelen!

2-4 jaar
Leg het vel papier op de grond en het speelgoed dat je hebt gebruikt er om heen. Daag de kinderen uit de voorwerpen op de juiste plek te leggen.

4-6 jaar
Je kunt er ook een plattegrond van maken. Teken dan een weg/doolhof van het ene naar het andere voorwerp. De kinderen moeten dan eerst het voorwerp hebben gevonden voordat het door kan naar het volgende voorwerp.

6-8 jaar
Je kunt de activiteit moeilijker maken door de voorwerpen weer terug te leggen op zijn plek. De kinderen moeten dan zelf op zoek naar de materialen.

8-12 jaar
Laat kinderen in teams zelf een puzzelplaat voor elkaar maken. Combineer de opdrachten. 4-6 jaar en 6-8 jaar. Welk team weet de puzzelplaat het snelste op te lossen?

 

 

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het lijkt wel een speurtocht! Kinderen worden uitgedaagd om een nieuw spel te leren. Door het (soms een aantal keer) voor te doen en uitleg te geven over wat de bedoeling is zullen kinderen dit spel gaan begrijpen. Wanneer je merkt dat je kind het makkelijk begrijpt kun je het een stukje moeilijker maken. Er zijn vele variaties mogelijk, zo kun je je goed aanpassen op de ontwikkeling van je kind. Ontwikkelingsgericht noemen wij dat in de kinderopvang. Kinderen leren spelenderwijs dat ze door een nieuwsgierig en onderzoekende houding veel kunnen leren en leuke dingen kunnen beleven.