Petfles bootje

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

lege petfles (0,5 liter)
bad of grote teil met water
azijn
baking soda
keukenrol
rietje
tape
schaar

 

Beschrijving

Een bootje maken van piepschuim, karton of plastic is altijd een mooie uitdaging. Nog leuker is het als het bootje zelf kan varen, niet omdat het hard waait of omdat het water hard stroomt. Maar omdat je er een chemische motor in hebt gebouwd!

Stap 1
Knip je rietje in 3 gelijke stukken. Pak het lege flesje en prik een gaatje aan de onderkant van de fles. Maak het gaatje zo groot dat je rietje er precies doorheen past. Steek de helft van het rietje door het gaatje in de fles, de andere helft mag gewoon uitsteken. Gebruik wat tape om je rietjes goed vast te zetten, zodat er geen lucht naast het rietje kan ontsnappen.

Stap 2
Draai de dop van het flesje. Giet voorzichtig een half glas azijn in het flesje. Let wel op dat je het er zo in giet dat het niet meteen via het rietje er weer uit stroomt. Draai daarna de dop weer op de fles.

Stap 3
Pak 1 vel keukenpapier en strooi in het midden van het papier een eetlepel baking soda. Rol de keukenrol hierna netje op, zodat de baking soda gevangen zit in de keukenrol.

Stap 4
Haal de dop weer van je flesje. Prop het stukje keukenrol met de baking soda in de fles en draai daarna weer snel de dop erop. Leg de fles vervolgens in het water en zie wat er gebeurt.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit experiment leert kinderen spelenderwijs wat er kan gebeuren als je bepaalde stoffen met elkaar mengt. Ze ervaren dat stoffen verschillende eigenschappen hebben, die op elkaar kunnen reageren. Dat is bijzonder! Dat roept vragen op en prikkelt de nieuwsgierigheid! Hoe komt dit? Wanneer gebeurt dit nog meer? En hoe zou je deze reactie nog meer kunnen gebruiken? Kinderen krijgen inzicht in scheikundige processen.

Wil je vooral graag creatief aan de slag? Dan kun je bij deze activiteit bijvoorbeeld van het flesje een echte boot te maken! Of een gondel, een kano, een speedboot, een piratenschip, enzovoorts.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Azijn en baking soda reageren op elkaar. Het duurt eventjes voor de baking soda het azijn raakt door het keukenpapier. Het keukenpapier zuigt de azijn op, waardoor de baking soda in aanraking komt met de azijn en zo ontstaat er gas. Dat gas wil de fles uit en dit kan alleen door het rietje. In het begin ontstaan er kleine belletjes. Maar wanneer de druk hoger wordt, wil het gas met meer kracht uit de fles. Via het rietje kan het gas ontsnappen. Hierdoor komt je boot in beweging.
Teq: Waarom? Daarom