Paasei schildertechnieken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Participatie
Legenda

Wat is er nodig?

gekookt ei
eierverf en kwasten
Loom elastiekjes
verfbakjes (diepe)
water

verschillende blaadjes (van kruiden of kleine plantjes)
een oude panty kous

 

 

 

Beschrijving

Het is bijna Pasen, tijd om eieren te schilderen! Hieronder vind je een 2 eenvoudige technieken waarmee je iedereen verbaast met de mooiste paaseieren!

Loom bandjes techniek

Stap 1
Kook de eieren zodat ze hard gekookt zijn (ongeveer 8 minuten) en met een beetje azijn in het water.

Stap 2
Pak 1 ei voorzichtig vast. Doe er nu een Loom elastiekje omheen, zodat het om het ei blijft zitten. Je kunt zelf kiezen hoeveel elastiekjes je om 1 ei doet. Je kunt ze ook op allemaal verschillende manieren om het ei heen doen.

Stap 3
Maak de eierverf aan, zoals aangegeven op de verpakking. Doe de eierverf in een diep verfbakje.

Stap 4
Doop je ei met de Loom elastiekjes eromheen voorzichtig in de verf. Je kunt 1 kleur gebruiken. Maar als je liever 2 of meer kleuren wilt kun je het in stapjes doen. Doop je ei in de eerste kleur, leg je ei dan even te drogen (bijvoorbeeld in de eierdoos). Als de eerste kleur verf droog is kun je de tweede kleur gebruiken.

Stap 5
Laat je geverfde eieren goed droog worden (minstens een paar uur). Voel dan met je vinger of de verf nog nat is. Zit erg geen verf meer op je vinger? Dan is je ei bijna klaar. Het enige wat je nog moet doen voor een waanzinnig ei, is de Loom elastiekjes voorzichtig van je ei halen.

Eieren met blader-patroon techniek

Stap 1
Kook de eieren zodat ze hard gekookt zijn. Laat ze een dagje afkoelen (want anders pakt de verf niet goed).

Stap 2
Pak een oude (schone) panty kous (vraag wel eerst even aan je moeder of je deze kunt gebruiken!). knip nu de dichte kant van de kous open. Zodat je er met je hand helemaal doorheen kunt.

Stap 3
Kies een blaadje van een kruid of plantje. Bijvoorbeeld een peterselie blaadje. Knip het blaadje voorzichtig van het takje en leg het op het ei. Doe de kous over je hand, houd met je vingers het blaadje op z’n plek en trek de kous over het ei heen. Pak beide kanten van de kous beet (met het ei er tussen) en trek de kous naar de andere kant van het ei. Leg nu een knoop in de kous.

Zie het filmpje voor de uitleg van deze stap. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=DAaDKYkSeSg

Stap 4
Doe een beetje eierverf in een verfbakje. Roer de eierverf goed door met een kwast.

Stap 5
Doop je ei met in de kous voorzichtig in de eierverf. Je kunt het hele ei doen of alleen de helft waar je blaadje zit. In dat laatste geval kun je de andere kant van het ei nog een ander kleurtje geven.

Stap 6
Laat je geverfde eieren goed droog worden (minstens een paar uur). Voel dan met je vinger of de verf nog nat is. Zit erg geen verf meer op je vinger? Dan is je ei bijna klaar. Het enige wat je nog moet doen voor een waanzinnig ei, is de kous en het blaadje voorzichtig van je ei halen.

Fijne Pasen!

 

Tips & Tricks

Voor een nog mooier resultaat kun je de eieren ook eerst in de verf dopen (1 of meerdere kleuren). Kies hiervoor wel altijd een lichte kleur verf, anders werkt het niet. Wanneer je daarna de loom-elastiekjes of het blaadje op het ei doet en het ei opnieuw verft krijgt je patroon ook een mooi kleurtje!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen gaan met deze activiteit vooral creatief aan de slag. Van een loom armbandje naar een loom ei en van een blaadje van een plant tot een prachtig decoratief blaadjes ei! Hierdoor worden zij geprikkeld om na te denken over de mogelijkheden van verschillende materialen. Wat zullen de mensen in de omgeving verrast reageren bij het zien van deze kunstzinnige eieren. Dat zal het zelfvertrouwen van kinderen een boost geven. Zij ervaren hierdoor een gevoel als: “kijk eens wat ik kan creëren!”.