Overstroming

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een glas
water
100 paperclips

 

Beschrijving

Hoeveel paperclips denk jij dat er in een glas vol met water kunnen voordat het glas overstroomt?

Vul een glas helemaal tot aan de rand met water. Zo vol dat het net niet overstroomt. Pak nu de paperclips erbij. Hoeveel paperclips denk jij dat er nog bij passen in het glas voor het glas overstroomt?

Als je een gok hebt gedaan, mag je voorzichtig 1 voor 1 een paperclip in het glas doen. Vergeet niet te tellen hoeveel paperclips erin gaan! En let op dat het glas niet overstroomt natuurlijk.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit experiment doet een beroep op het inschattingsvermogen van kinderen. Passen alle paperclips in het glas met water? Of de helft van de paperclips?

Spelenderwijs zijn kinderen bezig met meten en rekenen. Ze moeten een inschatting maken over de hoeveelheid, bijhouden hoeveel ze erbij doen (dus goed tellen!) en kunnen dan verbaasd zijn over wat er allemaal in het glas bij past. Dat terwijl net leek of het al vol zat. Zo worden ze bij dit wonderlijke experiment ook geprikkeld om na te denken over waarom dit nu wel past en waarom het niet overstroomt.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Kijk eens vanaf de zijkant naar het glas. Het water heeft een beetje de vorm van een ballon gekregen net boven het glas. Toch is het water nog niet over de rand gestroomd. Dit komt omdat de waterdruppels zich vast houden aan elkaar. Er zit eigenlijk teveel water (en paperclips) in het glas. Maar omdat de waterdruppels elkaar vasthouden stroomt het water niet over de rand maar puilt het water uit aan de bovenkant van het glas. Wetenschappers noemen dit oppervlakte spanning. Wanneer er teveel paperclips in het glas zitten, zijn de waterdruppels niet sterk genoeg meer om elkaar vast te houden en stroomt het water wel over de rand van het glas.  
Teq: Waarom? Daarom