Op eieren lopen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

6 dozen met 10 eieren (rauw)

een stukje zeil (of vuilniszakken)

een handdoek

sokken (die vies mogen worden)

 

Beschrijving

Een rauw ei kan snel kapot vallen of breken. Maar toch is het ook heel erg sterk. Zo sterk zelfs dat je eroverheen kunt lopen!! Misschien bedoelen ze dat wel met de uitdrukken ‘op eieren lopen’?

Verbaas iedereen met deze leuke activiteit!

Stap 1
Pak de eierdozen en draai alle eieren zo dat de bolle kant van het ei naar boven wijst en de puntige kant naar beneden.

Stap 2
Leg wat zeil op de grond (om de vloer te beschermen) en maak vervolgens een weg door de kamer op het zeil met de eierdozen. Zorg dat de afstand tussen de dozen de stapgrootte van je kind is (de eieren zitten dus in de doos).

Stap 3
Bespreek met je kind wat er kan gebeuren als je op een ei gaat staan. Kan hij of zij een ei kapot knijpen? Wat gebeurt er als je een ei tegen de rand van de tafel tikt? Als jullie hebben bedacht wat er gebeurt met de eieren als je er op gaat staan, is het tijd om het uit te proberen!

Til je kind voorzichtig op de eieren. Zorg dat je kind met vlakke voeten op de eierdozen gaat staan en het gewicht verdeeld (dus niet alleen op de tenen steunt).

Stap 4
Het staan lukt! Daag je kind nu uit voorzichtig over de eieren lopen.

 

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit zal vooral veel verbazing oproepen. Eieren lijken kwetsbaar te zijn, maar door dit experiment krijgen kinderen hier een andere kijk op. Hoe komt het nu dat een ei wel breekt als deze valt of als je het ei tegen de rand van de tafel tikt maar niet breekt door er in te knijpen of door er zelfs op te lopen? Zou het iets te maken kunnen hebben met de stand van het ei? Wordt dit inderdaad bedoeld met “op eieren lopen”? Ga samen op internet op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Door van te voren na te denken over wat er kan gaan gebeuren leren kinderen een situatie in te schatten. En ze leren dat de vorm van belang is bij hoe sterk iets is.