Ontploffende boterhamzakjes

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een boterhamzakje (met zipsluiting)
water
azijn
baking soda
keukenrol
eventueel voedingskleurstof

 

Beschrijving

Een variant op de klassieke reactie die ontstaat wanneer baking soda en azijn worden gecombineerd. Deze is echt verrassend omdat de afsluiter een kleine ontploffing is.

Stap 1
Vul het boterhammenzakje met 50 milliliter water en 100 milliliter azijn. Als je voedingskleurstof wilt gebruiken, doe dan een paar druppels kleurstof bij het water en azijn in het boterhammenzakje. Sluit het zakje af door de zipsluiting dicht te drukken.

Stap 2
Pak een vel van de keukenrol. Schep 3 eetlepels baking soda in het midden van het vel. Vouw het vel keukenpapier nu dicht zodat de baking soda er niet uit valt.

Stap 3
Ga naar buiten met alle spullen en kies een plekje waar genoeg ruimte is. En, waar het een beetje vies mag worden.

Stap 4
Maak een hoekje van het boterhammenzakje open. Doe hier snel de opgevouwen keukenrol met baking soda in en sluit het zakje dan weer af. Leg het zakje op een open plek op de grond (of tafel) en doe dan een stap achteruit.

Stap 5
Kijk wat er gebeurt, niet schrikken!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen worden verrast! Dat levert plezier op en maakt dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Kinderen leren over eigenschappen van verschillende materialen in verschillende omstandigheden. Ze ervaren dat bepaalde materialen als je die samenvoegt op elkaar kunnen reageren. Zo leren kinderen spelenderwijs dat je door een nieuwsgierige en onderzoekende houding veel kunt leren en leuke dingen kunt beleven.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Azijn en baking soda reageren op elkaar. Het duurt even voordat de baking soda en azijn elkaar raken door het keukenpapier. Het keukenpapier zuigt de azijn op en op dat moment komt de baking soda in aanraking met de azijn en ontstaan er gas. Dat gas hoopt zich op in het boterhammenzakje. Maar uiteindelijk is er niet voldoende ruimte in het boterhamzakje. De druk in het zakje wordt zo hoog dat de zipsluiting het niet meer houdt en openspringt. Dit veroorzaakt een kleine ontploffing.  
Teq: Waarom? Daarom