Mini movie

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

2 stukken karton van 10 bij 15 cm
liniaal
een prikpen
2 stukje papier
2 stukjes touw
een lijmstift (geen vloeibare lijm)

 

Beschrijving

Begin met de twee stukken karton. Zorg dat de stukken precies even groot zijn. Prik nu met de prikpen aan allebei dekorte zijdes van het karton 2 gaatjes. Eentje op 4 cm van de onderkant en eentje op 6 cm van de onderkant . Zorg dat de gaatjes 1 cm van de zijkant zitten.  Wanneer je dit bij 1 stuk karton hebt gedaan, leg je het andere stuk kanton er precies onder. Je kunt nu makkelijk door de gaatje van het eerste stuk karton prikken zodat de gaatjes ook in het tweede stuk karton komen (op precies dezelfde plek). Teken precies op het midden van de kartonnen stukken een kruis , als je het moeilijk vind om precies het midden te bepalen vraag dan een volwassene om hulp.

Knip nu uit het papier 2 stukjes van elk 8 bij 12 cm. Teken op het ene blaadje een vis (in het midden van het papier). Houd de tekening nu tegen het licht in tegen het raam en plaats het lege papiertje er precies overheen (je kunt de blaadjes met een stukje schilders tape vastplakken op het raam). Je ziet nu de vis door het lege blaadje heen schijnen. Tegen nu een vissenkom om de vis heen op het lege blaadje.

Haal de blaadjes nu weer voorzichtig van het raam. Plak de ene tekening op het ene stuk karton en de andere tekening op het andere stuk. Zorg ervoor dat je het midden van je tekening precies op het kruis plakt (als het goed is plak je het papier dan niet over de gaatjes in het karton).

Leg de stukken karton zo met de ruggen tegen elkaar aan, dus met de lege kanten. De vis zit nu aan de ene kant van het karton en als je het karton omdraait zie je de vissenkom.

Haal nu de touwtjes door de gaatjes zodat de twee stukken karton tegen elkaar aan blijven zitten. Het ene touw haal je door de twee gaatjes aan de linkerkant en het andere touw door de twee gaatjes aan de rechter kant.

Houd in elke hand de uiteinde van een touw vast. Vraag iemand om je te helpen. strek je armen recht voor je uit met de touwtjes tussen je handen zodat de touwtjes een bijna strak staan (met het karton ertussen). Vraag nu je assistent om het karton rondjes te wikkelen waardoor het touw gedraaid word. Doe dit een paar keer. Laat dan het karton los en trek de touwtjes iets verder uit elkaar waardoor het bord weer terug gaat draaien. Houd het karton goed in de gaten, zijn het nog steeds 2 losse plaatjes? Of zit de vis nu opeens in de kom?!

Wist je dat?
een film werkt in principe ook zo. Een film bestaat uit heel veel losse plaatjes. Tussen elk plaatje zit een zwart beeld. Maar omdat de plaatjes zo snel achter elkaar worden afgespeeld plakken je hersenen alles aan elkaar. De zwarte beelden gaan zelfs zo snel dat je hersenen ze niet eens zien.

Tips & Tricks

In het voorbeeld teken je een vis in een vissenkom. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Denk aan een vogel in een kooi, fruit in een fruitschaal , marshmallows boven een kampvuur of jijzelf bovenop de top van de hoogste berg!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit is een activiteit met een hoog WAUW gehalte! Het begin van je eigen film! De grote vraag is natuurlijk hoe het kan dat je door het draaien van de plaatjes de vis in de kom ziet zwemmen? Door hier met kinderen over te praten leren zij meer over de werking van de hersenen. Ze leren dat je hersenen soms iets lijken te zien, wat er niet is. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang van kinderen. Het daagt ze uit om te experimenteren. Want wat gebeurt er als je de plaatjes langzamer draait?

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het zijn echt 2 losse plaatjes maar je hersenen maken er 1 beeld van. Dit komt omdat je hersenen nog bezig zijn met het verwerken van het ene plaatjes (de vis) als het volgende plaatje alweer voor je ogen verschijnt (de kom). Dit gaat zo snel dat je hersenen het verschil tussen de twee plaatjes niet meer zien en er 1 beeld van maken, de vis zit opeens in de kom!  
Teq: Waarom? Daarom