Luchtdruk autootje

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

boterhamzakje met een druksluiting
rietje
speelgoed autootje
2 dunne sponzen (of 1 dikke door de midden gesneden)
tape

 

Beschrijving

Heerlijk spelen met autootjes. Je kunt een autootje de hele kamer door rijden. Maar kan dat ook als je de auto niet aanraakt? En nee.. we bedoelen geen elektrische auto… 😉

Stap 1
Leg de 2 sponzen op elkaar. Stop de sponzen nu in het boterhamzakje. Plaats het rietje voor de helft tussen de sponzen en doe de druksluiting van het boterhamzakje dicht rond het rietje. Plak de rand van het zakje nog extra dicht met wat tape.

Stap 2
Leg je boterhamzakje met spons en rietje op tafel of op de grond. Zet je speelgoedautootje ervoor, zodat de achterkant van het autootje net voor het uiteinde van je rietje staat.

Stap 3
Leg nu 2 handen op het boterhamzakje zonder erop te duwen. Duw dan in één keer de spons zo hard mogelijk naar beneden. Gaat je autootje rijden?

Tips & Tricks

Je kunt deze activiteit uitbreiden door te proberen verschillende materialen weg te blazen met de lucht. Denk aan een papieren propje, een pingpong balletje, papiersnippers of bijvoorbeeld een lepel bloem!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit vraagt enige oefening. Hoe kun je de auto het hardst laten wegrijden? Hoe komt dat? Spelenderwijs zijn kinderen bezig met meten en rekenen. Ze gaan actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden en leren zo over zichzelf. Wat vind je leuk? En waar ben je goed in? Ze ervaren dat je op verschillende manieren kunt leren en dat je met verschillende materialen verschillende activiteiten kunt doen. Ze leren spelenderwijs dat je met een nieuwsgierig en onderzoekende houding veel kunt leren en leuke dingen kunt doen.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
In het boterhamzakje zit allemaal lucht. Je ziet de lucht niet omdat die ‘verstopt’ zit in de spons. Maar als je op de spons duwt, gaat de lucht eruit. Die lucht kan alleen maar via het rietje naar buiten. Daardoor wordt de lucht hard door het rietje naar buiten geblazen en duwt de lucht je autootje naar voren.    
Teq: Waarom? Daarom