LEGO kabelbaan

[Totaal: 1   Gemiddelde:  3/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

LEGO blokjes

een stuk touw

een LEGO poppetje

 

Beschrijving

Vind jij een kabelbaan ook zo leuk? Je kunt er zelf een bouwen van LEGO, niet voor jezelf helaas, maar wel voor een LEGO poppetje of misschien wel je knuffel.

Wanneer jij in een speeltuin met de kabelbaan wilt, pak je het touw vast, neem je een grote stap naar achter en spring je in het touw. De kabelbaan brengt je dan met een flinke snelheid naar het einde van het parcours. Maar je LEGO poppetje kan natuurlijk niet een touw vasthouden of er zelf op springen. Daarom gaan we eerst een cabine bouwen. Hier kan je poppetje dan inzitten.

Stap 1: de cabine
Begin met je poppetje en bouw hier een mooie cabine omheen. Als je bij de bovenkant van de cabine komt is het belangrijk dat je een ruimte openlaat waar het touw van de kabelbaan straks doorheen kan.

Stap 2: het parcours
Wanneer je cabine klaar is en je LEGO poppetje veilig in de cabine zit, wordt het tijd voor het parcours zelf. Je kunt hier het beste een stuk touw voor gebruiken. Maak het touw aan één kant vast aan een deurklink. De andere kant van het touw kun je zelf vasthouden.

Stap 3: actie
Is je cabine klaar? Zit het touw (de kabelbaan) vast aan de deurklink? Dan is het tijd voor actie. Pak het losse uiteinde van het touw en haal dit door de open ruimte van je cabine. Trek de cabine helemaal naar het andere uiteinde van het touw (waar het touw vastzit aan de deurklink). Vraag iemand de cabine daar vast te houden terwijl je zelf met het touw in je hand naar achter loopt. Trek het touw strak en zorg dat jou uiteinde van het touw lager is dan de deurklink. Tel samen af, 3, 2, 1 en laat de cabine los terwijl je het touw goed strak houdt.

Stap 4: aanpassingen
Hoe ging het eerste ritje? Moet je nog aanpassingen maken? Misschien dat je de cabine nog wilt veranderen of juist het parcours langer, korter, steiler of minder steil wilt maken. Je kunt je eigen ontwerp nu perfect maken. Misschien kun je zelfs een veel grotere cabine maken, eentje waar je knuffel in past! Zodat deze van de kast naar je bed kan vliegen voor je gaat slapen.

 

Tips & Tricks

Je kunt de kabelbaan natuurlijk aan beide kanten ergens aan vast maken. Maar het is leuker om het uiteinde van de kabelbaan zelf vast te houden. Zo kun je experimenteren met snelheid en afstand van de kabelbaan. Je zult zien dat je poppetje minder hard gaat als het touw niet strak staat en ook dat het uitmaakt hoe groot het hoogte verschil is tussen het begin en eindpunt.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

LEGO is speelgoed dat veel verschillende mogelijkheden heeft. De LEGO blokken in verschillende vormen en grootte maakt dat kinderen worden uitgedaagd om te bouwen. Het ruimtelijk inzicht van kinderen wordt daarbij aangesproken doordat zij een inschatting moeten maken van hoe groot de cabine moet zijn om het legopoppetje  of een knuffel veilig te vervoeren. Daarnaast moeten kinderen ook een inschatting maken van een ‘hellingshoek’. Als de kabel te steil is gaat de cabine met een te grote vaart naar beneden. Als de kabel te recht is zal de cabine niet verplaatsen.  Je kunt kinderen ook uitdagen om zelf twee torens te bouwen van LEGO of van kosteloos materiaal en daartussen het touw te bevestigen.