LEGO flipperkast

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

verschillende LEGO steentjes (inclusief technisch LEGO onderdelen)
een aantal LEGO tandwieltjes
een aantal LEGO wielen en banden
LEGO koppelstukjes
een knikker

 

Beschrijving

Heb je wel eens geflipperd op de computer of misschien op een echte flipperkast? Nu is de kans om zelf een flipperveld te bouwen van LEGO! Daarna kun je natuurlijk eindeloos spelen, alleen of met je vrienden.

Stap 1: het veld
Om de knikker goed te laten rollen heb je een vlakke ondergrond nodig. Je speelveld moet dus zo glad mogelijk zijn. Maar je wilt ook obstakels kunnen bouwen op het speelveld. Om deze reden kunnen we geen plank gebruiken maar bouwen we het speelveld ook van LEGO. Verzamel hiervoor zoveel mogelijk lange LEGO staafjes. Deze kun je op elkaar zetten zodat ze samen een vierkant vormen (zie het voorbeeld). De staafjes met gaatjes erin (technisch LEGO) maken het mogelijk om met koppelstukjes andere stukken LEGO op je speelveld te bouwen, je obstakels!

Maak je speelveld af door aan de onder- en bovenkant kleine grondplaatjes te bevestigen. Dan kan je knikker niet van het speelveld afvliegen.

Stap 2: de obstakels
Wanneer je speelveld klaar is kun je de obstakels gaat toevoegen. Misschien moet je hiervoor soms je speelveld nog een beetje aanpassen.

Het makkelijkst is om te beginnen met de twee flippers en de “knikker-afvuur-baan”. De video laat een voorbeeldconstructie zien. Uiteraard kun je het ook op een andere, zelfbedachte manier bouwen!

Wanneer de basis staat kun je de andere obstakels toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan ronddraaiende wielen en plankjes.

Stap 3: flipperen
Wanneer je ontwerp af is, kan het feest pas echt beginnen. Je kunt nu je eigen flipperspel uitproberen! Zet je speelveld een beetje schuin ( zodat de bovenkant iets hoger ligt) Leg de knikker in het startveld en afvuren maar! Veel plezier!

 

Tips & Tricks

In plaats van twee flippers aan de onderkant kun je er ook een scorebord van je speelveld maken. Je hoeft de knikker dan niet meer tegen te houden maar proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Zie foto.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit levert in ieder geval veel plezier op. Eerst kun je je creativiteit de vrije loop laten door te bedenken hoe jouw bord eruit zal gaan zien. Vervolgens ga je aan de slag. Doordat je vooral met kleine onderdelen werkt, ben je bezig met het oefenen van je fijne motoriek. Als je de flipperkast hebt getest, kun je bedenken of je hem nog verder kunt verbeteren. Zo kun je jezelf uitdagen!