Kleurexplosie in melk

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een diep bord

melk

voedingskleurstof in verschillende kleuren (te koop bij de (Aziatische) supermarkt)

afwasmiddel

gas of beker

wattenstaafje

 

Beschrijving

Er gebeuren een hoop dingen vlak onder onze neus zonder dat we het doorhebben. Door kleurstof te gebruiken bij dit proefje worden de effecten opeens zichtbaar!

Verzamel alle ingrediënten en ga aan tafel zitten. Giet voorzichtig melk in het bord. Druppel nu van elke kleur voedingskleurstof die je hebt een paar druppels in de melk. Let op, twee of drie druppels van elke kleur is al genoeg.

Pak nu het afwasmiddel en giet een laagje in het glas. Doop het wattenstaafje met 1 kant in het afwasmiddel. Tijd voor de kleur explosie!! Houd het wattenstaafje goed vast en prik met de kant met afwasmiddel in de melk. Houd het wattenstaafje in de melk en geniet van de voorstelling!

Je kunt het wattenstaafje ook af en toe uit de melk halen en op een andere plek er weer in prikken.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit levert vooral verbazing en verwondering op. Met hele simpele materialen kunnen kinderen een bewegend kunstwerk maken. Voor jongere kinderen is de verbazing en verwondering die dit experiment oproept al genoeg. Met de oudere kinderen kan een gesprek op gang komen over de werking van dit experiment. Hierdoor worden zij geprikkeld om na te denken over waarom de verschillende materialen zo op elkaar reageren.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Dit mooie effect wordt veroorzaakt door de combinatie van melk en afwasmiddel. Melk is gemaakt van verschillende ingrediënten. Er zit water in maar ook vitamines, mineralen en vet. Het afwasmiddel bestaat uit een molecuul met twee zijden. De kop van het molecuul houdt van water, dit noemen we de hydrofiele kant. De staart van het molecuul houdt juist van vet, dit is de lipofiele kant. Wanneer je het wattenstaafje in de melk doopt gaat het molecuul zwemmen. Het molecuul steekt zijn staart uit en hecht zich aan vetdeeltjes van de melk. Maar de kop van het molecuul is juist opzoek naar water en steekt naar buiten. Zo vormen de moleculen een bolletje om het vet van de melk heen. Het vormen van deze bolletjes zorgt ervoor dat de melk in beweging komt. Wanneer je dit alleen met melk zou doen dan zie je helemaal niet dat de melk beweegt. Maar omdat je er verschillende kleuren voedingskleurstof in hebt gedruppeld gaat de kleur mee bewegen.
Teq: Waarom? Daarom