Kleien

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Voor het deeg:

1 kopje bloem
1 kopje warm water
2 theelepels zout
2 theelepels cream of tartar (Dit is online verkrijgbaar of bij bakwinkels. In het Nederlands wordt het soms ook wijnsteenpoeder genoemd.)
2 theelepels olie
een pakje Jelly pudding (in poedervorm van bijvoorbeeld Dr. Oetker verkrijgbaar bij de supermarkt)

Bij het kneden:
extra bloem
kleurstof of glitters

Beschrijving

Bijna alle kinderen vinden klei leuk. Lekker kneden, felle kleurtjes en erg leuk om allerlei figuurtjes mee te maken! Je kunt klei natuurlijk kopen bij de speelgoedwinkel. Maar … je kunt het ook zelf maken! Het is niet alleen goedkoop, maar ook makkelijk én heel leuk!

Zet alles klaar wat je nodig hebt. Dan kun je aan de slag!

Stap 1
Meng alle ingrediënten in een kom.

Stap 2
Mix het goed met een garde. Mix net zo lang totdat bijna alle klontjes weg zijn.

Stap 3
Vraag een volwassene om even te helpen want nu ga je koken. Kook je mengsel op middelhoog vuur en blijft steeds roeren. Blijf net zo lang roeren tot het een bal deeg wordt. Haal het deeg van het vuur als het 1 grote bal is. Bestrooi een placemat met bloem en leg het deeg daarop. Pas op, want het is warm! Laat het nu 20 tot 30 minuten afkoelen.

Stap 4
Is het deeg goed afgekoeld? Dan kun je gaan kneden! Blijf er bloem bijdoen tot het deeg niet meer kleeft. Nu kun je ook extra ingrediënten erbij doen. Bijvoorbeeld glitters of kleurstof.

Stap 5
Je klei is helemaal klaar! Tijd om lekker te kleien en er iets moois van te maken.

Tips & Tricks

Laat verschillende manieren en vormen zien aan kinderen. Hoe je kunt rollen of met een glaasje rondjes kunt uitsteken. Je leert kinderen spelenderwijs vormen en kleuren.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kleien bevordert de fijne motoriek en de creativiteit van kinderen. Spelen met klei versterkt de gevoeligheid van de handen. Het proces van vormen, veranderen, platslaan en iets nieuws maken, kan kinderen lang bezighouden. Kinderen kunnen met kleien ook ervaringen opdoen die aan de basis liggen van het later goed leren rekenen. Allemaal brokjes kunnen weer worden samengevoegd tot 1. Zo leren ze dat de totale hoeveelheid niet verandert, maar dat je het wel kunt verdelen.