Glow-in-the-dark stuiterbal

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Per balletje heb je het volgende nodig:
½ theelepel borax (dit kun je bij de apotheek kopen)
4 theelepels maizena
4 theelepels warm water
1 theelepel witte, vloeibare lijm (bijvoorbeeld houtlijm)
1 theelepel fluorescent of glow-in-the-dark verf (voor elk balletje een andere kleur)
2 bakjes of kommetjes
2 theelepels
een placemat
(plastic) handschoenen

Beschrijving

Ballen zijn altijd en overal al veelgebruikt speelgoed, maar de stuiterbal bestaat nog niet zo heel lang. Stuiterballen zijn gemaakt van rubber. Je kunt je eigen stuiterbal maken door een chemische reactie te creëren. Lees snel verder, dan leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Verzamel alles wat je nodig hebt en trek handschoenen aan. Dan kun je aan de slag.

Stap 1
Mix de borax, maizena en het warme water in een kommetje. Mix net zo lang tot alle ingrediënten helemaal zijn opgelost.

Stap 2
Mix de witte lijm en de glow-in-the-dark verf in een apart kommetje. Mix het totdat je geen verschillen meer ziet. De witte lijm is nu niet meer wit en het is één geheel geworden.

Stap 3
Heb je alle ingrediënten in beide kommetjes goed gemixt? Dan mag je de ingrediënten uit beide kommetjes bij elkaar gooien. Begin nog niet meteen met roeren! Laat de ingrediënten eerst even één minuut op elkaar reageren. Na een minuut begin je met roeren. Door het roeren wordt het een soort deeg dat als een bal aan elkaar blijft plakken.

Stap 4
Als alle ingrediënten samenplakken en een soort deeg vormen, mag je het uit het kommetje halen. Kneed het nu met je handen verder. Door het kneden wordt het deeg steeds minder slijmerig. Het wordt ook iets harder maar is wel nog steeds kneedbaar.

Stap 5
Herhaal stap 1 tot en met 4 totdat je 6 balletjes hebt. Kies bij stap 2 voor ieder balletje een andere kleur verf of fluorescent.

Stap 6
Breek ieder balletje nu in zes stukjes. In totaal heb je dan 36 stukjes. Met al deze stukjes kun je 6 stuiterballen maken. Voor ieder balletje pak je 6 kleine stukjes. Bedenk welke kleuren je bij elkaar wilt. De stukjes kneed je heel goed door elkaar. Je glow-in-the-dark stuiterbal is nu af!

Tips & Tricks

Als het maken van een stuiterbal is gelukt , kun je nog verder experimenteren met de ingrediënten. Hoe denk je dat je de bal groter kunt maken? Of wat zou je anders kunnen doen waardoor hij hoger gaat stuiteren? Experimenteer er lekker op los! Vergeet niet op te schrijven wat je allemaal probeert, dan heb jij straks het perfecte stuiterballenrecept.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren dat bepaalde materialen, als je deze mengt, samen nieuwe eigenschappen kunnen krijgen. Het is vooral heel leuk om zelf iets te maken waar je ook echt mee kunt spelen. Kinderen worden uitgedaagd te experimenteren met de materialen. Ook kunnen ze variëren door bijvoorbeeld meerdere kleuren stuiterballen te maken of stuiterballen van verschillende formaten.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Waarom stuitert een stuiterbal eigenlijk? Een stuiterbal is gemaakt van rubber. Rubber is met een moeilijk woord ‘viscoelastisch materiaal’. Dat wil zeggen dat het materiaal voor een deel elastisch en voor een deel visceus (= vloeibaar) is. Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak raakt.
Teq: Waarom? Daarom