Gezichtsbedrog

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

een glas of glazen pot
water
papier
een pen

Beschrijving

Niet alles is wat het lijkt. Soms veranderen dingen waar je bij staat, het lijkt wel magie!

Voor je dit experiment kunt uitvoeren, is er een aantal voorbereidingen die je moet doen. Pak het glas en vul dit met water en zet het glas vervolgens op tafel. Teken nu met een pen een grote pijl op het vel papier.

Als je de pijl naast het glas houdt, zie je ze allebei. Het glas water en de pijl op het papier. Wanneer je het vel papier met de pijl dicht achter het glas houdt, moet je door het glas en het water heen kijken om de pijl te kunnen zien. Probeer het maar eens!

Tijd voor het experiment. Wat gebeurt er met de pijl als je het vel papier langzaam naar achter beweegt (steeds verder van het glas af)?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit staat in het teken van verbazing. Het is leuk om met een kind te praten over de werking van dit experiment. Waarom verandert de tekening ? Wat gebeurt er en hoe zou dit komen? Door open vragen te stellen, worden kinderen uitgedaagd na te denken over vragen waarvan het antwoord niet altijd duidelijk is. Ga samen op onderzoek! Zo leren kinderen dat er verschillende manieren zijn om achter antwoorden te komen en dat er veel te ontdekken valt.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het water en de ronding van het glas zorgen ervoor dat de pijl van richting verandert en groter of juist kleiner lijkt. Je ogen kunnen zien omdat ze lichtstralen opvangen van voorwerpen. Normaal gaan deze stralen rechtdoor. De ronding van het glas en het water veranderen de richting van de lichtstralen. Door deze verandering lijkt de pijl groter of juist kleiner.
Teq: Waarom? Daarom