Geobord

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een stuk kurk (bijvoorbeeld oude onderzetter of een klein prikbord)

elastiekjes

punaises (met handvat)

 

Beschrijving

Creatief en technisch bezig zijn met punaises en elastiekjes!

Verzamel voldoende elastiekjes en punaises (het liefst in verschillend kleuren en een goed handvat zodat je kind ze goed kan vastpakken).

Leg het stuk kurk op tafel voor je kind en laat hem of haar zien dat je de punaises er makkelijk in kunt prikken. Daag hem of haar uit dit zelf ook te proberen. Als er een aantal punaises in zitten kun je aan de slag met de elastiekjes. Maak met de elastiekjes verbindingen door ze om de punaises te spannen. Op deze manier kun je  allerlei vormen maken, rechthoeken, driehoeken, vierkanten enzovoort. Geef je kind de ruimte om al zijn of haar fantasie te gebruiken!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is uitdagend voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de jongere kinderen is het een goede oefening voor de (fijne) handmotoriek. De wat oudere kinderen kunnen  ook oefenen met de verschillende kleuren en de verschillende vormen. Zo kunnen ze spelenderwijs hun creativiteit kwijt en zien ze dat er mooie structuren kunnen ontstaan. De activiteit kan steeds iets moeilijker worden gemaakt door meer ingewikkelde  vormen na te maken. Te denken valt dan aan dieren, blaadjes, gebouwen enzovoorts. En dan kan het nog moeilijker worden! Denk bijvoorbeeld aan het namaken van het sterrenstelsel.

Doordat uit de elastiekjes en de punaises allerlei geometrische vormen ontstaan zijn kinderen ook spelenderwijs al aan het ontdekken hoe een 3-hoek, vierkant, 6-hoek eruit ziet. En hoe lijnen naar 1 punt kunnen verdwijnen, hoe lijnen evenwijdig aan elkaar kunnen lopen. En dat je door de hoekpunten van een figuur te verplaatsen de vorm van een figuur veranderd. Allerlei zaken die bijdragen aan hun ruimtelijk inzicht en later kunnen helpen om bijvoorbeeld wiskunde beter te begrijpen.