Geheimschrift

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

wit papier
wattenstaafjes
een beker melk
strijkijzer
een pen

 

Beschrijving

Altijd al eens als een echte spion geheime berichten willen versturen? Dit is je kans!

Wanneer je met een pen of potlood een tekst op papier schrijft, kan iedereen dit lezen. Niet echt handig natuurlijk als je bericht een beetje geheim is. Gelukkig is daar een heel makkelijk trucje voor!

Leg een vel wit papier, een beker melk en wat wattenstaafjes klaar op tafel. Bedenk eerst goed wat je wilt schrijven. Doop het wattenstaafje in het glas melk en schrijf met het wattenstaafje je boodschap op het witte papier.

Doordat de melk en het papier allebei wit zijn, kun je het (bijna) niet lezen. Maar vraag eens aan een volwassene om met een warme strijkbout over het papier te strijken … tada! Daar verschijnt de geheime tekst!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit is een activiteit waarin het ontdekken centraal staat. Het lijkt wel magie! Een ‘geheim’ hebben levert voor kinderen gezonde spanning op en kan het gevoel van verbondenheid binnen een vriendschap versterken. Dit gevoel maakt deze activiteit bijzonder leuk.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Witte letters op wit papier kun je natuurlijk (bijna) niet lezen. Wanneer je over het papier strijkt, gebeurt er niks met het papier. Daarvoor is een strijkbout niet warm genoeg. Maar de melk verandert wel van kleur door de warmte van het strijkijzer. Deze wordt langzaam geel/bruin. Zo kun je de tekst makkelijk lezen!  
Teq: Waarom? Daarom