Frisbeeën

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten
Legenda

Wat is er nodig?

een frisbee
een groot (gras)veld

Beschrijving

Je hebt ze vast al eens voorbij zien vliegen, zo’n rond plastic schijfje dat mensen naar elkaar overgooien op het strand bijvoorbeeld. Leren frisbeeën kost best even tijd. Maar als je de gooi- en vangtechnieken onder controle hebt, is het superleuk! Gewoon als ontspanning op vakantie of als echte sport in een competitie.

Voor je echt kunt gaan frisbeeën, moet je natuurlijk eerst het gooien en vangen onder controle krijgen. Het makkelijkste is om te beginnen met het gooien.

Gooien
Om een frisbee goed te kunnen gooien, is het belangrijk dat je eerst goed gaat staan. Als je rechtshandig bent, ga je met je rechterbeen voor staan. Pak de frisbee in je rechterhand vast, je duim aan de bovenkant en je andere vingers aan de onderkant van de frisbee. Draai nu je heup en schouders helemaal naar links. Houd je rechterelleboog in een hoek van 90 graden en til je linkerarm op zodat je de frisbee goed langs je linkerzij kunt houden. Werp de frisbee nu in een vloeiende beweging naar voren door je lichaam en je arm recht te draaien. Wijs de frisbee na met je hand (wijs naar de plek waar je heen wilt gooien). Het is belangrijk dat je de frisbee plat houdt. Als je hem schuin houdt, kan de wind eronder komen en gaat de frisbee omhoog.

Oefen dit zo vaak als nodig is. Als het goed gaat, kun je ook een hoepel of ander voorwerp ergens neerleggen. Probeer de frisbee in de hoepel te gooien. Zo leer je nog beter mikken.

Als het gooien goed gaat, kun je gaan oefenen met vangen. Hiervoor moet je wel minimaal met z’n tweeën zijn.

Vangen
Om een frisbee te leren vangen, kun je het beste beginnen met 2 handen. Sla je handen maar eens op elkaar alsof je klapt. Je handen komen dan van links en rechts. Maar je kunt dit ook doen van boven en onder. Probeer dit ook eens. Op deze manier kun je een frisbee makkelijk vangen. 1 hand boven en 1 hand onder de frisbee. Doe dit altijd in een beweging die precies andersom is als wanneer je gooit. Je begint recht, maar draait daarna met je handen, schouders en heupen naar links of rechts als je de frisbee vangt. Op deze manier kan de frisbee nooit in je gezicht komen.

Wanneer je het gooien en vangen goed onder controle hebt, kun je overgaan op het vangen met 1 hand. Hiervoor doe je precies hetzelfde als met werpen, maar dan achterstevoren (zoals hierboven omschreven).

 

Wist je dat?!
Er heel veel verschillende sporten zijn met een frisbee? DiscGolf is één van de bekendste.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is een heel goede oefening voor de oog-hand-coördinatie. Zowel bij het weggooien van de frisbee als bij het vangen ervan zijn over techniek en timing belangrijk. Frisbeeën is best lastig. Je moet je goed concentreren. Door veel te oefenen kun je je techniek verfijnen en word je er steeds handiger in. Het vraagt ook doorzettingsvermogen van kinderen omdat het even zal duren voordat zij de juiste techniek beheersen. Kortom, een belangrijke activiteit die ook nog eens veel plezier in de buitenlucht oplevert.