Fotografie – Vogelperspectief

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

camera

 

Beschrijving

Maak jij ook wel eens foto’s? Dan heb je vast al wel gemerkt dat niet alle foto’s even mooi zijn. Fotografen hebben hier allerlei handige trucjes voor. In deze 4 delige fotografie workshop leren wij jou een paar van deze trucjes.

Wat is een vogelperspectief?

Een vogelperspectief betekent eigenlijk dat je een beeld maakt zoals een vogel iets zou kunnen zien. Een vogel vliegt natuurlijk door de lucht over ons heen. Een foto in vogelperspectief wordt dan ook vanaf boven genomen. Het onderwerp waar je een foto van wilt maken bevindt zich lager dan de plek waar de foto vanaf wordt genomen. Zoals een vogel ons ziet als hij over ons heen vliegt.

Stap 1
Klim eens op een stoel, een tafel, of een open trap en kijk naar beneden. Zo ziet een vogel onze wereld.

Stap 2
Kies een voorwerp waar je graag een foto van zou willen maken en ga hier naar op zoek.

Stap 3
Maak eerst de foto vanuit jouw eigen perspectief (dus gewoon zoals je het zelf altijd ziet). Klim dan ergens bovenop en probeer het voorwerp vanuit een vogelperspectief te bekijken. Gelukt? Maar dan een foto!

Stap 4
Bedenk nog een paar gave dingen die echt heel gek, grappig of leuk kunnen zijn vanuit een vogelperspectief. Ga dan aan de slag met het maken van de foto’s.

Succes!

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen vinden het vaak leuk om iets te creëren. Hun inspanningen worden dan bijvoorbeeld beloond met een voorwerp (denk aan knutselen), een schilderij (bij verven of tekenen), maar ook een foto is een mooi resultaat van je inspanningen. Zo ervaren ze dat het plezier oplevert als je trots bent op jezelf. Door deze net even andere techniek van fotograferen worden kinderen verrast. Ze oefenen spelenderwijs hun ruimtelijk inzicht en leren nadenken over wat ze doen en hoe dit eruit kan zien vanuit een ander perspectief.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Dit hoge standpunt zorgt ervoor dat je horizon vaak bovenin je foto komt te liggen, of zelfs er volledig boven. Hierdoor lijkt je onderwerp kleiner dan het in werkelijkheid is.  
Teq: Waarom? Daarom