Fotografie – Optisch bedrog

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Beschrijving

Maak jij ook wel eens foto’s? Dan heb je vast al wel gemerkt dat niet alle foto’s even mooi zijn. Fotografen hebben hier allerlei handige trucjes voor. In deze 4-delige fotografie workshop leren we je er een paar! Dit is het derde deel: Optische illusies!

Wat is een optische illusie?
Een optische illusie is iets wat je oog ziet maar dat door je hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Tijdens de evolutie hebben onze hersenen allerlei trucjes ontwikkeld om ons te helpen. Daar merk je normaal gesproken niets van. Optische illusies maken echter handig gebruik van die trucjes en laten je zien hoe je brein je voor de gek houdt. Dit kun je in foto’s ook gebruiken voor een hoop verrassende plaatjes!

Stap 1
Je vindt hier een aantal plaatjes van optische illusies. Zoals je ziet kan er van alles! Google ook maar eens op afbeeldingen van optische illusies dan vind je nog veel meer voorbeelden.

 

 

 

 

 

Stap 2
Kies nu zelf een optische illusie en probeer deze na te maken. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de verhoudingen van je foto. Als je een plaatje op je lens hebt kun je altijd nog een beetje naar boven, onder, links of rechts bewegen met je camera. Daardoor verandert het perspectief van je foto en lijkt je illusie echter.

Stap 3
Genoeg nagemaakt… tijd voor je eigen optische illusie. Bedenk samen met je vrienden eens een grappige illusie die jullie kunnen maken. Wij zijn heel erg benieuwd naar jullie illusies! Mail je ons een foto?

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen zijn verrast! Dat levert plezier op en maakt dat hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Door te blijven proberen een zo verrassend mogelijk plaatje te creëren ervaren kinderen dat je soms even moet doorzetten als het niet gelijk lukt. Door uitleg leren zij nadenken over wat zij doen. Door hun plaatje te delen ervaren ze ook hoe het is om jezelf te presenteren en dat het plezier oplevert als je trots bent op jezelf.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Je denkt misschien dat wat je ziet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Toch hoeft dat niet altijd. Gedurende de evolutie van de mens hebben onze hersenen allerlei systemen ontwikkeld die ons gezichtsvermogen helpen. Daar merk je zelf bijna niets van, totdat je iets te zien krijgt wat door die systemen verkeerd worden geïnterpreteerd. Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een ‘verkeerde’ reactie teweeg brengen.
Teq: Waarom? Daarom