Een huis van blokken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

houten blokken in allerlei vormen en kleuren
Duplo-blokken
noppen (bouwplaat voor Duplo-blokken)
lege doosjes

Beschrijving

Bouw je eigen huis, kasteel, toren of fantasiehuis.

Zorg dat er genoeg ruimte is om te kunnen bouwen zonder dat kinderen bang hoeven te zijn dat anderen hun bouwwerk omgooien. Leg een grote hoeveelheid gekleurde houten blokken of Duplo-blokken op tafel of op de grond.

Laat de kinderen een huis bouwen, bijvoorbeeld hun eigen huis of wijs een huis buiten aan en laat kinderen dit huis nabouwen. Tijdens het bouwen kunnen zich allerlei problemen voordoen. Het huis valt bijvoorbeeld steeds om of de blokken kunnen niet gestapeld worden door de vorm van de blokken. Vraag de kinderen wat er nu gebeurt en waarom dat gebeurt. Vraag de kinderen hoe het beter gebouwd kan worden en laat ze dit uitproberen.

Tips & Tricks

Voor jonge peuters kan het bouwen van een huis nog te ingewikkeld zijn. Bij hen gaat het vooral om het verkennen van de (mogelijkheden van de) blokken en het bouwen zelf.
Zij kunnen bijvoorbeeld een muur bouwen of een zo hoog mogelijke toren.
Laat ze blokken op verschillende manieren stapelen, van klein naar groot of van groot naar klein. Of bouw een lange sliert met blokken (domino effect).

Oudere peuters kun je uitdagen door het steeds een beetje moeilijker te maken:
Geef een bestemming aan het bouwwerk, bijvoorbeeld een boerderij en laat kinderen er een stal voor de dieren bij bouwen.
Bouw een brug, bijvoorbeeld over je bord heen want daar zwemmen krokodillen in.
Bouw een flat met 2 verdiepingen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij de kinderen van 0 tot 2 jaar gaat het vooral om het ontdekken van de verschillende materialen, vormen en kleuren. Ze gaan steeds meer zien dat er verschillen zijn en leren spelenderwijs ‘bouwen’.
Kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar kunnen een activiteit als een toren bouwen eindeloos herhalen. Een toren bouwen en de lol beleven als deze omvalt en dan nog een keer. En nog een keer …
Het bouwspel van kinderen vanaf 4 jaar wordt wat doelbewuster. Ze hebben iets in hun hoofd en willen dat maken. Maar ze zijn ook steeds beter in staat om bijvoorbeeld iets na te bouwen van een plaatje.
Door tijdens het bouwen te praten met peuters en kleuters over wat jullie maken, leer je kinderen spelenderwijs begrippen als flats, huizen, bruggen, enzovoorts. Kleuters ervaren dat de manier waarop zij blokken op elkaar zetten verschil maakt wat betreft de stevigheid van het gebouw. Zo is een groot blokje op een klein blokje minder stevig. Oefenen met begrippen als groot, klein, hoog, laag, voor, achter draagt bij aan het ruimtelijk inzicht van kinderen. Ook het begrip evenwicht kan daarbij ter sprake komen. Kijk buiten ook samen eens goed naar allerlei verschillende huizen en gebouwen, samen zullen jullie ontdekken dat er veel verschillende manieren van bouwen zijn.