Een elektrische trein!

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

koperdraad
1 AAA-batterij en 1 AA-batterij
draadsnijder
neodymium magneten (gewone magneten zijn niet sterk genoeg. Deze magneten kun je kopen voor minder dan € 5,- bij bijvoorbeeld www.supermagnete.nl. Kies voor de kleine magneten met een diameter van 12 mm)

Beschrijving

Stap 1
Maak eerst je trein. Gebruik hiervoor een AAA-batterij en de magneetjes. Doe aan beide kanten van de batterij evenveel magneten. Zorg ervoor dat de magnetische polen van de magneten aan de verschillende zijde van de batterij de andere kant op richten (de magneten moeten elkaar afstoten in plaats van aantrekken)

Stap 2
Tijd om de treinbaan te maken! Het word een soort van treintunnel. Gebruik het koperdraad. Wikkel het draad strak om de AA-batterij. Als je de batterij er tussen uit haalt hou je een tunnel van koperdraad over. Maak de tunnel zo lang als je zelf wilt (hoe langer hoe leuker!).

Stap 3
Plaats je zelfgemaakte elektrische trein in de tunnel en laat hem dan los. Rijdt de trein uit zichzelf naar het andere eind van de tunnel? Als het niet lukt probeer dan de trein eens andersom in de tunnel te stoppen, dat helpt vast!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bij deze activiteit worden kinderen uitgedaagd na te denken en te praten over het ‘waarom’.  Hoe kan het dat de trein zich verplaatst door de tunnel? De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. En kinderen worden uitgedaagd  om op zoek te gaan naar antwoorden.  Dat kan door er met elkaar over te praten, op internet te zoeken of met iemand te praten die verstand heeft van het onderwerp.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Elektriciteit en magnetisme hebben invloed op elkaar, maar wetenschappers weten eigenlijk niet helemaal hoe dat precies werkt. Wat we wel weten is dat je met het een, het ander kan opwekken. Als je elektriciteit door een koperen rails laad dan ontstaat er een magnetisch veld. Andersom werkt het precies zo, wanneer je een magnetisch veld (bijvoorbeeld een magneet) door de koperen rails duwt ontstaat er elektriciteit. Jouw treinbaan is van koperdraad gemaakt. De trein bestaat uit een batterij en magneten. Als je de trein door de treinbaan duwt ontstaat er elektriciteit. Doordat je de mageneten met de polen 2 verschillende kanten op hebt geplaatst duwt de elektriciteit de batterij door de rails en gaat je trein dus rijden!
Teq: Waarom? Daarom