Een aardappel als elektriciteit

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

aardappel
aardappelschilmesje
2 spijkers (verzinkt)
2 stuivers
3 koperdraadjes
gloeilamp of LED lampje

Beschrijving

Meestal druk je gewoon op het knopje om een lamp aan te doen, maar er zijn nog meer manieren om licht te maken. Met een aardappel en 2 spijkers bijvoorbeeld!

Beschrijving van de activiteit (in stappen)
Stap 1
Snijd de aardappel in de lengte doormidden met een aardappelschilmesje. Maak in beide binnenkanten een inkeping met het mesje , zodat de stuiver erin past.

Stap 2
Wikkel 1 van de koperdraadjes een paar keer rond de stuiver. Zorg dat je aan een kant van het koperdraadje een stuk overhoud dat uitsteekt. Doe hetzelfde bij het andere muntje met het 2e koperdraadje.

Stap 3
Plaats in iedere aardappelhelft het muntje met koperdraad. Zorg het uitstekende koperdraadje aan de buitenkant zit.

Stap 4
Wikkel het derde stuk koperdraad rond 1 van de 2 spijkers. Laat ook hier het einde van de koperdraad uitsteken. Prik de spijker nu in één van de 2 aardappelstukken.

Stap 5
Pak de aardappelhelft waar de spijker in zit. Wikkel het uitstekende koperdraad van het muntje nu om de 2de spijker. Prik de 2de spijker nu in de andere aardappelhelft.

Stap 6
Er zijn nu nog 2 koperdraadjes die uitsteken (één van de 1e spijker en 1 van het muntje). Wikkel deze koperdraadjes rond het draaisysteem van de lamp. Kijk wat er gebeurt!!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen worden verrast! Dat levert plezier op en maakt dat je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Kinderen leren over eigenschappen van verschillende materialen in verschillende omstandigheden. Van tevoren had je nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Zo ervaren ze dat je met diverse materialen meerdere activiteiten kunt doen.