De ultieme vloeistofstapel

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Beschrijving

Boeken stapelen, ja dat lukt wel. Maar een stapel maken van water, stroop en olie …dat ik gek! Toch kan het. Het heeft allemaal te maken met de dichtheid van de vloeistof. De ene vloeistof is veel dikker en zwaarder dan de andere. Als je uitvind welke vloeistof zwaarder is en welke lichter, dan kun je stapelen met vloeistoffen!

Stap 1
Zet  het glas op tafel samen met alle vloeistoffen en kleine materialen. Schenk eerst een laagje van 1 cm honing in het glas. Schenk daarna de volgende vloeistof erop. Houd deze volgorde aan:

1 Honing – 2 Corn syrup  – 3 Ahorn siroop  – 4 Melk  – 5 Afwasmiddel – 6 Water – 7 Olijf olie – 8 Ontsmettingsalcohol – 9 Lamp olie

Let op! Je moet rustig en voorzichtig schenken en altijd in het midden van het glas. Zodat de vloeistof niet de rand van het glas raakt bij het schenken. Het is niet erg als de vloeistoffen een beetje door elkaar gaan, na een tijdje zullen de stoffen weer van elkaar scheiden en heb je hele mooie laagjes.

Stap 2
Laat het glas heel even staan zodat alle stoffen in laagjes stapelen. Zijn het scherpe en duidelijke laagjes?

Stap 3
De kleine materialen kun je toevoegen aan de vloeistof stapel. Je zult zien dat ze niet allemaal blijven drijven of zinken. Wij hebben de materialen op de volgende volgorde zachtjes in de vloeistoffen laten vallen: 1 metalen moer – 2 maiskorrel – 3 Cherrytomaatje – 4 plastic kraal – 5 dop van een petfles – 6 Pingpong balletje

 

 

Tips & Tricks

een hoog glas (longdrink) of een andere vorm van een smalle, hoge, cilindervormige, doorzichtige vaas
vloeistoffen

Hieronder staan een aantal voorbeelden die wij hebben gebruikt voor het experiment, uiteraard mag je ook een paar van deze ingrediënten gebruiken of zelfs een andere vloeistof kiezen.

Per vloeistof heb je 25 tot 50 milliliter nodig.

  • honing
  • maisstroop (corn syrup is te koop bij de toko)
  • ahorn siroop
  • melk
  • afwasmiddel
  • water
  • olijf olie
  • ontsmettingsalcohol
  • lamp olie

Kleine materialen; ook dit zijn weer voorbeelden die wij hebben gebruikt bij het experiment. Uiteraard hoef je niet alle materialen te gebruiken en kun je zelf ook experimenteren met andere materialen.

  • metalen moer of bout
  • maiskorrel (gedroogd)
  • cherrytomaatje
  • plastic kraal
  • dop van een petfles
  • pingpong balletje

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit staat in het teken van natuurkunde. In eerste instantie kunnen kinderen het stappenplan volgen zoals beschreven in de activiteit. Dan hebben ze een goed voorbeeld. Daarna kunnen zij zelf experimenteren met de verschillende ingrediënten en een inschatting maken over welke ingrediënten zij het beste als eerste kunnen gebruiken. Zij leren over de dichtheid van de stoffen en de reden waarom deze al dan niet op elkaar blijven liggen. Probeer  dit ook eens in een afsluitbare fles te doen. Zij kunnen de vloeistoffenstapel dan bewaren…. Of deze schudden om te kijken wat er dan met de ingrediënten gebeurt!

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Dit hele experiment heeft te maken met de dichtheid van vloeistoffen. De ene stof heeft een hogere dichtheid dan de andere. Het gaat er dus om dat stoffen met hetzelfde aantal millimeters (volume) dus een verschillend gewicht kunnen hebben. Daarom blijft de ene stof drijven op de andere (lichter) of juist niet (zwaarder). Wanneer je evenveel water als honing neemt (50 milliliter) dan weegt de honing meer dan het water. Dat komt omdat de honing een hogere dichtheid heeft. Er zit meer honing op elkaar gepropt in 50 milliliter dan dat er water zit in 50 milliliter. De stapel die je hebt gemaakt gaat van zwaar naar lichte stoffen. De honing is het zwaarst en de lamp olie het lichtst. Afhankelijk van het gewicht van de materialen (tomaat, moer)blijven ze op de ene vloeistof drijven en zinken ze door de andere vloeistoffen.
Teq: Waarom? Daarom