De slotenmaker

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

een houten plank
verschillende sloten, hangsloten en oplegsloten (te koop bij bouwmarkt)
eventueel wat verf

Beschrijving

Er bestaan heel veel verschillende sloten, allemaal worden ze gebruikt om iets dicht/vast te maken. Maar hoe werken ze?

Leer je kind de werking van verschillende sloten met dit zelfgemaakte slotenbord!

Instructies voor het slotenbord:

Je kunt het bord zo eenvoudig of ingewikkeld maken als jezelf wilt. Hieronder staat een eenvoudige versie uitgelegd. Bij tips en tricks worden nog wat extra zaken uitgelegd.

Start met een houten plank van ongeveer 50 bij 50 cm (MDF hout van 8 of 12 mm is prima). Schuur eventuele scherpe hoeken of splinters met een schuurpapier bij. Bevestig daarna de sloten verdeeld over het bord. Zorg dat er voldoende ruimte zit tussen de verschillende sloten. De verschillende sloten kunnen worden gevonden bij een bouwmarkt, denk aan een schuifslot, een hangslot, kierstandaard, kajuithaak enzovoort. wanneer je kiest voor een slot met een sleutel is het handig deze aan een draad te bevestigen aan het bord. Je kunt er ook voor kiezen meerdere sloten met sleutel te gebruiken en een sleutelbos aan het bord te maken. In dat geval moet je kind niet alleen het soort slot herkennen maar ook de juiste sleutel erbij zoeken.

Als het bord klaar is, kan je kind er eindeloos mee spelen!

 

Tips & Tricks

Geef het bord een extra dimensie door ook daadwerkelijke openingen te maken. Zaag in het bord verschillende “deuropeningen”. Zet deze vervolgens vast met een scharniertje. Als je kind het slot weet te openen kan hij of zij ook de deur openen.

Uiteraard kan het bord ook geschilderd worden. Teken bijvoorbeeld een tuinhek achter het schuifslot, een fiets bij het hangslot enzovoort. Je kind ontdekt zo niet alleen de werking van sloten maar ook de toepassing ervan.

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is een goede oefening voor de fijne motoriek. Door verschillende sloten en sleutels te gebruiken, leren kinderen ook oefenen met ‘wat hoort bij elkaar’. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld want soms moet je even op zoek naar hoe een bepaalde sluiting werkt.

Zoals hier onder beschreven kun je kinderen uitdagen om na te denken over welk slot waarvoor het meest geschikt is. Om deze uitdaging ook voor de jongere kinderen toe te passen kun je plaatjes bij de verschillende sloten zoeken of tekenen en hier met elkaar over praten. Ook kun je in huis of op de locatie op zoek gaan naar verschillende soorten sloten. Waarom zit er eigenlijk een slot op de deur? En waarom heeft bijvoorbeeld een dagboek ook een slot? Door te praten over het waarom geef je kinderen spelenderwijs uitleg over hoe het werkt in de wereld om hen heen.