De Cobragolf

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

ijsstokjes

Beschrijving

Net als bij het bouwen van een dominobaan moet je bij het bouwen van de Cobragolf voorzichtig te werk gaan. Als je per ongeluk tussendoor los laat, vliegt je hele baan de lucht in!

Je kunt de baan zo lang of kort maken als je zelf wilt. Maar elke baan begint met een aantal stappen.

Stap 1
Pak 4 ijsstokjes. Met deze stokjes bouw je het begin, net als op het plaatje. Pak het 1e  stokje en leg deze verticaal op tafel. Pak het 2e  stokje en leg deze horizontaal over het 1e stokje. Stokje 3  plaats je bijna aan het einde van het 2e stokje (eroverheen). Het 4e stokje leg je met de punt onder de punt van stokje 1. Maar over het midden van stokje 3.

 

 

cobra-foto-2
Stap 2
Om te voorkomen dat je baan aan de voorkant kapot gaat, zet je deze vast met een stokje. Plaats het stokje dat je als slot gebruikt met het midden onder stokje 1 door. Zorg dat de uiteinde van het stokje aan de bovenkant van stokje 2 en 3 zit. Houdt ondertussen altijd met 1 hand het uiteinde van de baan vast (door deze tegen de tafel aan te duwen).

 

 

cobra-foto-3
Stap 3
Bouw de baan nu zo lang als je zelf wilt. Dit doe je door steeds een extra stokje aan het eind toe te voegen. Voeg een nieuw stokje toe aan het uiteinde van het 2e stokje. Het stokje gaat vervolgens over het 4e stokje heen. Je volgende stokje doe je onder het uiteinde van het 3e stokje door en over het 5e stokje heen (het nieuwe stokje dat je net hebt toegevoegd). Ga op deze manier verder tot de baan zo lang is als je zelf wil.

 

 

cobra-foto-4
Stap 4
Is de baan klaar? Zo lang als je hem hebben wilt? Tijd voor de ketting reactie! Laat de cobra maar los! (je laat het laatste stokje wat je hebt vastgezet los en tada!)

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit heeft een specifiek stappenplan dat nauwkeurig gevolgd moet worden om ervoor te zorgen dat de kettingreactie ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Het volgen van een stappenplan vraagt om concentratie en nauwkeurigheid. Als je een foutje maakt, klopt het patroon niet meer. Dus mis je een stap, dan heeft dat invloed op het resultaat. Oefening baart kunst en kinderen ervaren een groot gevoel van trots doordat zij iets zelf gecreëerd hebben.