Bouwen met kranten

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Wat is er nodig?

oude kranten (heel, heel veel!)
schilders tape

Beschrijving

Een toren van blokken heb je vast al eens gebouwd. Net als een hut van takken. Maar heb je al eens iets gebouwd met kranten? Het kan echt! Lees snel verder hoe …

Verzamel zoveel mogelijk oude kranten. Je hebt er echt veel nodig dus vraag ze desnoods ook bij de buren, opa en oma of andere mensen die kranten ontvangen.

Voor je kunt gaan bouwen moet je eerst de ‘bouwstenen’ maken. Een pagina uit de krant is natuurlijk niet heel sterk, dat is lastig bouwen. Pak altijd 2 of 3 pagina’s tegelijk. Leg deze netjes op elkaar op de grond. Pak 1 van de 4 hoeken. Rol de krant strak op richting de schuin tegenover liggende hoek. Als je bij de hoek bent, plak je deze met een stukje tape vast. Je hebt nu een lange rol krant. Een rol is veel steviger dan de losse vellen papier.  Alleen de puntjes zijn niet zo stevig. Knip de punten van de rol af. Dat is 1. Maar met 1 blok kun je nog niet bouwen.

Maak nog veel meer stevige rollen van het krantenpapier. Begin eens met 20 rollen, daarmee kun je al iets heel moois bouwen. Probeer alle rollen even lang te maken wanneer je de punten ervan af knipt.

Tijd voor een stoer bouwwerk! Wat denk je van de Eiffeltoren, een kasteel of een mooie hut waar je zelf in kunt spelen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Bouwen stimuleert het ruimtelijk inzicht van kinderen. Kinderen beginnen daar al op jonge leeftijd mee door gebruik te maken van bijvoorbeeld houten blokken, Duplo en Lego. Bouwen doet ook een beroep op je creativiteit, want er zijn vele mogelijkheden. Je kunt maken wat je wilt. Bij deze activiteit zullen kinderen ervaren dat je om een stevig gebouw te maken aan wat regels moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een goede fundering. Zonder een goede basis zal het gebouw uiteindelijk geen stand houden. Spelenderwijs oefenen kinderen zo verschillende bouwtechnieken.

Ben je wel eens bij een echte bouwplaats geweest? Misschien is er een mogelijkheid om bij een bouwplaats in de buurt te kijken. Je kunt natuurlijk ook op internet zoeken naar films over hoe bijvoorbeeld een huis wordt gebouwd.  Door hier met elkaar over te praten krijgen kinderen steeds meer inzichten in de (bouw)wereld om hen heen!

Logo Kinderopvang BijDeHandLogo Triodus KinderopvangLogo IJsselkids KinderopvangLogo Kern KinderopvangLogo KOKO KinderopvangLogo COKD KinderopvangLogo Stichting DeTafelVanLogo Stichting GroeiBriljantLogo De BuitenwereldLogo BuurtwerkLogo Van Brienenoordschool