Bouw een app

[Totaal: 1   Gemiddelde:  2/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

pen en papier
een computer
software om een app mee te bouwen (iBooks authors, Adobe InDesign Software, app inventor of Appsgeyser of Gamesalad)

Beschrijving

Makkelijk is het niet, maar zeker niet onmogelijk! Volg het stappenplan en bouw je eigen app!

Stap 1
Een app bouwen begint natuurlijk met een goed idee. Want wat voor app wil je eigenlijk bouwen? Wat moet de app kunnen en wie gaat de app gebruiken? Schrijf je ideeën op. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een mindmap maken.

Stap 2
Heb je een goed idee? Tijd om te onderzoeken hoe het zit met concurrentie. Bestaat de app al of zijn er apps die er heel erg op lijken? Wat kunnen die apps allemaal en wie gebruikt ze?

Stap 3
Weet je al hoe jou app eruit moet gaan zien? Denk na over de huisstijl die je wilt gebruiken. Wat voor lettertype wil je? Welke kleuren ga je gebruiken en wat doe je met beeldmateriaal? Zoek afbeeldingen, foto’s en tekeningen die je kunt gebruiken voor de vormgeving van je app.

Stap 4
Als het idee helemaal af is, moet er gebouwd worden. Hier komt veel techniek bij kijken. Best een uitdaging! Sommige mensen kiezen ervoor om voor deze stap een bedrijf in te huren. Maar dat kost natuurlijk geld. Bovendien is het best lastig om jou idee precies uit te leggen aan iemand anders, zodat hij of zij dit begrijpt.

Je kunt de app ook zelf bouwen. Hiervoor kun je een app maker gebruiken. Dit is een website waarmee je in een paar stappen online een app kunt bouwen. De websites leggen je stap voor stap uit op het beeldscherm hoe je jou eigen app kunt maken. Pas wel op dat je een appmaker kiest die gratis is. Er zijn op internet ook veel betaalde appmakers te vinden, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor iBooks authors, Adobe, InDesign Software, Gamesalad, app inventor of Appsgeyser.

Heb je het bouwen van een app, zoals hierboven staat beschreven, al een beetje onder de knie? En wil je een stapje verder door een app te bouwen zoals een echte professional dat doet? Dan moet je leren programmeren. Er bestaan verschillende programmeertalen, best wel lastig! Gelukkig zijn er op YouTube handige filmpjes die je uitleggen hoe je echt kunt programmeren. Een voorbeeld van zo’n filmpje is ‘the New Boston’.

 

Tips & Tricks

Je kunt ook eens naar het Digital Art Lab in Zoetermeer. Daar hebben ze computers staan die je mag gebruiken en bovendien zijn er altijd begeleiders aanwezig die je een stapje op weg kunnen helpen!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren bij deze activiteit veel over de werking van computersoftware. Dat is een goede voorbereiding voor de toekomst! Digitale geletterdheid of ICT-vaardigheden behoren namelijk tot een van de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden. Dat zijn vaardigheden die van belang zijn voor de toekomst. En dus handig om hier spelenderwijs al vroeg mee te beginnen!

Leren programmeren verrijkt de kennis ten aanzien van logisch nadenken en probleemoplossend denken. Ga samen aan de slag en draag bij aan de ‘mediawijsheid’ van je kind.