Bladeren tekenen

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijd

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

herfstbladeren in verschillende kleuren en maten
papier (perkament papier geeft een super gaaf effect!)
potloden of wasco krijt

 

Beschrijving

Bladeren tekenen kan op heel veel verschillende manieren, met dit handige trucje wordt je blad super mooi!

Om mooie bladeren te tekenen, moet je natuurlijk herfst bladeren verzamelen. Ga er op uit en verzamel de mooiste bladeren! Eenmaal thuis is het slim om de bladeren eerst even goed te laten drogen. Je kunt dit doen door ze netjes plat tussen de bladzijde van een tijdschrift te leggen, na een paar dagen zijn ze dan goed droog.

Stap 1
Kies welke materialen je wilt gebruiken. Je kunt gewoon papier en potlood gebruiken maar als je een ander effect wilt kun je ook wasco krijt gebruiken of perkament papier. Bij perkament papier lijkt me blad het meest op een echt blad. Bij wasco krijt kun je wat harder duwen op het papier en worden de contrasten het best zichtbaar. Met een potlood moet je een beetje oppassen dat je niet teveel kracht zet als je tekent, dan kan het papier scheuren.

Stap 2
Leg je gedroogde blad onder het vel papier dat je wilt gebruiken. Je kunt het blad met een stukje tape vastplakken of met je handen alles op de plek houden.

Stap 3
Teken nu over je papier. Je zult zien dat de contouren van je blad snel zichtbaar worden. Vergeet niet alle randjes en het steeltje mee te kleuren

 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Tekenen stimuleert de creatieve ontwikkeling. Kinderen ervaren hoe het is om zelf iets te creëren. Van bestaande en bekende materialen maak je iets totaal nieuws. Ze ervaren hoe het voelt als je trots bent op het resultaat, of als anderen aangeven dat ze het mooi vinden. Als het niet direct naar hun zin lukt, ervaren ze dat het soms helpt om even door te zetten of om het op een andere manier te proberen.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Wist je dat bladeren in de herfst van kleur veranderen omdat er steeds minder zonlicht en water is. de bomen moeten dan zuinig omgaan met het water en zonlicht. De bomen gaan dan in een soort winterslaap en stoppen met voedsel te produceren voor de bladeren. Hierdoor wordt ook het stofje chlorophyl niet meer aangemaakt, en juist dat stofje zorgt ervoor dat de bladeren groen zijn. We zien geen groene bladeren meer, maar de andere kleuren die in de bladeren zitten komen tevoorschijn.    
Teq: Waarom? Daarom