Welk thema kiezen we vandaag?

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Knutselmateriaal, verkleedkleren en eventueel schmink. Materialen zoals nepmunten en nepdiamanten, papier en potlood of stift voor de schatkaart.

Beschrijving

Bedenk welk thema je wilt voor je fantasiewereld. Wil je piraat zijn? Zorg dan voor een schatkaart, een boot, verkleedkleren en begin je avontuur. Maak een schatkist met een schat erin en verstop die. Vaar er met je boot naartoe! Je kunt een mooie oude schatkaart maken door papier te verkreukelen en er dan wat theevlekken op te maken. Je papier lijkt dan heel oud. Een schat kun je bijvoorbeeld maken met nepmuntjes of nepdiamanten. Plak eens een snor op om er als piraat uit te zien.
Is het buiten mooi weer? Dan kun je de schat ook buiten verstoppen. Misschien kun je wel een speurtocht uitzetten om de schat te vinden.

!ollaH We doen alles andersom vandaag! (voor kinderen vanaf zes jaar)
Op andersomdag doe je alles andersom. Je doet de dag achterstevoren. Begin met je toetje en eindig de dag met je ontbijt. Je kunt allerlei andersomspelletjes doen bijvoorbeeld achterstevoren-tikkertje. Of je loopt achteruit overal naartoe. Ben je normaal links dan doe je nu alles met rechts. Je kunt ook je kleding achterstevoren of binnenstebuiten aandoen. Bedenk zelf wat je nog meer andersom kunt doen!

Tips & Tricks

Kinderen vinden het geweldig als je meegaat in hun spel. Ga samen met ze op avontuur. Verzamel ook verkleedkleren voor jezelf. Het ene moment ben je nog papa of mama, het andere moment ben je opeens een stoere piraat! Heb je een andersomdag? Trek dan ook je trui achterstevoren aan of je sokken binnenstebuiten.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door zich in te leven in een thema kunnen kinderen de gewoontes en gebruiken die passen bij het thema ervaren. Kinderen maken kennis met diversiteit in de wereld door middel van fantasiespel. Doordat kinderen in een rollenspel zitten, vallen blokkades weg. Ze durven makkelijker dingen te doen. Ook dingen die ze anders niet durven.